Γκουτέρες: Είμαστε σε αυτοκινητόδρομο για την κλιματική κόλαση με το πόδι στο γκάζι

Γκουτέρες: Είμαστε σε αυτοκινητόδρομο για την κλιματική κόλαση με το πόδι στο γκάζι

«Η ανθρωπότητα έχει μια επιλογή: συνεργαστείτε ή εξαφανιστείτε», είπε ο Γκουτέρες απευθυνόμενος προς τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σήμερα απευθυνόμενος προς τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο ότι η επιλογή τους είναι ξεκάθαρη: να συνεργαστούν τώρα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ή να καταδικάσουν τις επόμενες γενιές σε μια κλιματική καταστροφή.

Η ομιλία του είχε στόχο να περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης καθώς επικεφαλής κυβερνήσεων επί δύο εβδομάδες θα συζητούν για τους τρόπους αποφυγής των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με τα προβλήματα που κυριαρχούν να είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ανεξέλεγκτη άνοδος του πληθωρισμού και οι ενεργειακές ελλείψεις.

«Η ανθρωπότητα έχει μια επιλογή: συνεργαστείτε ή εξαφανιστείτε», είπε ο Γκουτέρες στους αντιπροσώπους των χωρών που έχουν συγκεντρωθεί στην παραθαλάσσια πόλη της Αιγύπτου Σαρμ Ελ Σέιχ.

Οι ηγέτες χωρών από τη Βρετανία ως τη Σαουδική Αραβία είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Γκουτέρες έκανε έκκληση για τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες να επιταχύνουν την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και (να επιταχύνουν) την χρηματοδότηση που απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φτωχότερες χώρες μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης που έχει ήδη συντελεστεί.

«Οι δύο μεγάλες οικονομίες -οι ΗΠΑ και η Κίνα- έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για να κάνουν αυτή τη συμφωνία πραγματικότητα», είπε.

Ο Γκουτέρες ζήτησε από τις χώρες να συμφωνήσουν να καταργήσουν τη χρήση του άνθρακα, παγκοσμίως, μέχρι το 2040 με τα μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη να επιτυγχάνουν αυτό τον στόχο ως το 2030.

«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Και ο πλανήτης μας πλησιάζει με γρήγορους ρυθμούς σε κρίσιμα σημεία που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο», είπε χαρακτηριστικά. «Βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση την κλιματική κόλαση και έχουμε το πόδι μας στο γκάζι», προειδοποίησε o Γκουτέρες.

Οι υπογράφοντες τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015 δεσμεύτηκαν να επιτύχουν τον μακροπρόθεσμο στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας όχι πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες το έχουν θέσει αυτό ως ταβάνι για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Για να διατηρηθεί ζωντανή η όποια ελπίδα επίτευξης αυτού του στόχου θα πρέπει να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές αερίων ως το 2050.

«Είτε θα υπάρξει μια συμφωνία αλληλεγγύης για το κλίμα είτε μια συμφωνία ομαδικής αυτοκονίας», σχολίασε ο Γκουτέρες.

Λαγκάρντ: Αναχαίτιση των τιμών ενέργειας μέσω πράσινης μετάβασης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης των οικονομιών ως συμβολή στην ανάσχεση των τιμών της ενέργειας, σε μήνυμά της προς τη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP27 που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην θέση των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων «θα καθιστούσε τη οικονομία μας όχι μόνο πιο πράσινη αλλά και πιο αυτάρκη», ενώ παράλληλα «θα περιόριζε επίσης τον κίνδυνο της ανάφλεξης των τιμών της ενέργειας», γράφει η Κατρίν Λαγκάρντ στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή