Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: «Από τη Συρία, εκπαιδευμένη από Κούρδους η δράστις», λένε οι τουρκικές αρχές

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: «Από τη Συρία, εκπαιδευμένη από Κούρδους η δράστις», λένε οι τουρκικές αρχές

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε η στιγμή της σύλληψης της γυναίκας η οποία φέρεται να έβαλε τη βόμβα που προκάλεσε την έκρηξη στον πεζόδρομο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης, το μεσημέρι της Κυριακής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 81.

Όπως φαίνεται σε βίντεο και φωτογραφίες, οι Τούρκοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα μιας γυναίκας, της πέρασαν χειροπέδες, ενώ ανακάλυψαν και όπλα στον χώρο της.

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, η φερόμενη ως δράστρια της έκρηξης είναι Συριακής καταγωγής και παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι εκπαιδεύτηκε από Κούρδους αντάρτες και ότι εισήλθε στην Τουρκία από την επαρχία Αφρίν της Συρίας. 

«Έλαβε εντολή από το αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG, στο Κομπάνι της Συρίας, στις 13 Νοεμβρίου και ώρα 16:20. Ομολόγησε ότι πραγματοποίησε τη βομβιστική επιχείρηση και έφυγε από το σημείο. Οι έρευνες συνεχίζονται», σημειώνεται σχετικά.

Στην ανακοίνωσή της, η αστυνομία αναφέρει ότι εξέτασε υλικό από 1.200 κάμερες ασφαλείας και διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα που τοποθέτησε τη βόμβα διέφυγε από το σημείο και κατευθύνθηκε με ταξί στην περιοχή Εσενλέρ. Το όνομά της φέρετια να είναι Αhlam Albashir.

Παράλληλα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η δράστρια να έχει δεσμούς και με το Ισλαμικό Κράτος.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των συλλήψεων ανέρχεται συνολικά σε 46 άτομα, ενώ σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα η εκρηκτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ΤΝΤ.

«Η γυναίκα καθόταν σε παγκάκι πάνω από 40 λεπτά»

Από την πρώτη στιγμή, το ενδιαφέρον των αρχών είχε κινήσει η συμπεριφορά μιας γυναίκας με μαύρο χιτζάμπ, μαύρη μπλούζα και παντελόνι παραλλαγής η οποία φαίνεται να αφήνει μια τσάντα κοντά σε πεζούς λίγα δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη.

Αμέσως μετά, η γυναίκα φαίνεται να το βάζει στα πόδια.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι ανέφεραν χτες πως για την επίθεση ευθυνόταν «γυναίκα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντά είχε αναφερθεί νωρίτερα σε μια «τσάντα» που αφέθηκε σε παγκάκι: «Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 ως 45 λεπτά και, ένα ή δυο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση», συνέχισε.

«Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό, ή κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.

Ο Σοϊλού «δείχνει» το ΡΚΚ

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε ανακοινώσει ότι συνελήφθη «ο βασικός ύποπτος» που τοποθέτησε τη βόμβα, χωρίς να διευκρινίσει το φύλο.

Μάλιστα, ο Σοϊλού κατηγόρησε ανοιχτά το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης.

Η πρόσβαση στον πεζόδρομο, που αποκλείστηκε μετά την επίθεση, επιτρέπεται ξανά από το πρωί, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Οργή Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ερντογάν καταδίκασε τη «χυδαία επίθεση» προτού αναχωρήσει για την Ινδονησία και τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί: μίλησε για ενέργεια που αφήνει να αναδίδεται «άρωμα τρομοκρατίας» και πρόσθεσε πως «εμπλέκεται γυναίκα σε αυτήν».

Υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα «αποκαλυφθούν», συμπληρώνοντας πως «ο λαός μας να είναι σίγουρος πως θα τιμωρηθούν».

Ο κ. Ερντογάν είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με εκστρατεία τρομοκρατικών ενεργειών την περίοδο 2015-2016.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή