Σοϊλού για Κωνσταντινούπολη: Αν η δράστις δεν είχε συλληφθεί, θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα – Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ

Σοϊλού για Κωνσταντινούπολη: Αν η δράστις δεν είχε συλληφθεί, θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα – Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ

Ανεβάζει τους τόνους ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στον απόηχο της φονικής έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανεβάζει τους τόνους ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στον απόηχο της φονικής έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας ότι η φερόμενη δράστις της επίθεσης θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα και ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ.

Όπως είπε ο Σοϊλού από το σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη, αν δεν είχαν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές, οι υπαίτιοι για την επίθεση – ανάμεσά τους και η γυναίκα που φέρεται να τοποθέτησε τη βόμβα – «θα είχαν διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας».

«Λάβαμε το μήνυμα που μας δόθηκε και ξέρουμε ποιο είναι το μήνυμα. Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της Αμερικανικής Πρεσβείας. Τροφοδοτούν τις περιοχές των τρομοκρατών στο Κομπάνι, έχοντας τη νοοτροπία να διαταράξουν την ηρεμία της Τουρκίας και στέλνοντας χρήματα από τη Γερουσία τους. Πρέπει να συζητηθεί η συμμαχία μας με ένα τέτοιο κράτος. Δεν είμαστε εχθροί κανενός, ούτε έχουμε εξαπατήσει κανέναν. Θέλω να πω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Με μια επιτυχημένη επιχείρηση συλλάβαμε τους τρομοκράτες. Αν δεν τους είχαμε συλλάβει, σήμερα θα είχαν διαφύγει στην Ελλάδα».

Tέλος, ο Σοϊλού ανέφερε ότι η αστυνομία έχει στην κατοχή της απόσπασμα από τηλεφωνική συνομιλία, όπου το ΡΚΚ φέρεται να διατάζει τη δολοφονία της δράστριας για να αποτραπεί η σύλληψή της.

Συνελήφθη η φερόμενη δράστις της βομβιστικής επίθεσης

Νωρίτερα, η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη της φερόμενης ως βασικής υπόπτου για τη βομβιστική επίθεση στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ, δημοσιεύοντας σχετικές φωτογραφίες και βίντεο.

Η φερόμενη ως δράστρια της έκρηξης είναι Συριακής καταγωγής και παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι εκπαιδεύτηκε από Κούρδους αντάρτες και ότι εισήλθε στην Τουρκία από την επαρχία Αφρίν της Συρίας.

«Έλαβε εντολή από το αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG, στο Κομπάνι της Συρίας, στις 13 Νοεμβρίου και ώρα 16:20. Ομολόγησε ότι πραγματοποίησε τη βομβιστική επιχείρηση και έφυγε από το σημείο. Οι έρευνες συνεχίζονται», σημειώνεται σχετικά.

Στην ανακοίνωσή της, η αστυνομία αναφέρει ότι εξέτασε υλικό από 1.200 κάμερες ασφαλείας και διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα που τοποθέτησε τη βόμβα διέφυγε από το σημείο και κατευθύνθηκε με ταξί στην περιοχή Εσενλέρ. Το όνομά της φέρετια να είναι Αhlam Albashir.

Παράλληλα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η δράστρια να έχει δεσμούς και με το Ισλαμικό Κράτος.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των συλλήψεων ανέρχεται συνολικά σε 46 άτομα, ενώ σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα η εκρηκτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ΤΝΤ.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δηλώσει από χτες τη βεβαιότητά του ότι πίσω από τη φονική έκρηξη βρίσκεται το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή