Ρεκόρ μετανάστευσης στη Βρετανία – Πάνω από 1,1 εκατ. αφίξεις σε 12 μήνες

Ρεκόρ μετανάστευσης στη Βρετανία – Πάνω από 1,1 εκατ. αφίξεις σε 12 μήνες

Πρόσφυγες από την Ουκρανία και το Αφγανιστάν, μετανάστες από το Χονγκ Κονγκ και φοιτητές από το εξωτερικό ανέβασαν τις εισροές σε ύψη ρεκόρ.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθαρή μετανάστευση προς τη Βρετανία ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο φέτος, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται, η κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, και οι κινήσεις ενίσχυσης του κινεζικού ελέγχου τα τελευταία χρόνια στο Χονγκ Κονγκ, σε συνδυασμό με το τέλος των ταξιδιωτικών περιορισμών της πανδημικής περιόδου, παρουσιάζονται ως παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση της μετανάστευσης προς τη Βρετανία.   

Τους δώδεκα μήνες ως τον Ιούνιο, η συνολική μετανάστευση στη χώρα έφθασε το 1,1 εκατ., όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Office for National Statistics – ONS).

Αναλυτικότερα, 170.000 βίζες δόθηκαν σε πρόσφυγες από την Ουκρανία, 487.000 (student visas) σε φοιτητές που βρίσκονται στη Βρετανία για σπουδές και 331.000 (work visas) σε εργαζόμενους από το εξωτερικό. Ειδικά οι αριθμοί των φοιτητών και των εργαζομένων αυξήθηκαν σημαντικά, κατά πάνω από 70%, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο 12μηνο την περιόδου 2020 – 2021. Παράλληλα, τους 12 μήνες ως τον Ιούνιο του 2022, περίπου 28.000 άτομα ήρθαν στη χώρα από το Χονγκ Κονγκ και άλλα 21.000 από το Αφγανιστάν, ενώ μέσα στο ίδιο 12μηνο περίπου 45.000 Βρετανοί υπήκοοι έφυγαν εκτός των βρετανικών συνόρων, στο εξωτερικό.   

Ειδικότερα, η καθαρή μετανάστευση (ο αριθμός δηλαδή των μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα μείον τον αριθμό των μεταναστών που εξήλθαν από αυτήν) άγγιξε τον αριθμό ρεκόρ των 504.000 σε διάστημα 12 μηνών. Συγκριτικά, ο αντίστοιχος αριθμός το 2015, προ Brexit, ήταν 329.000.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι κυβερνώσα παράταξη των Συντηρητικών – Τόρις είχε δεσμευτεί να μειώσει τους αριθμούς της καθαρής μετανάστευσης σε κάτω από 100.000.

Πηγή: Sky News, BBC  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή