Συμφώνησαν Κόσοβο και Σερβία για τις πινακίδες

Συμφώνησαν Κόσοβο και Σερβία για τις πινακίδες

Σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής, Βελιγράδι και Πρίστινα κατέληξαν αργά το βράδυ της Τετάρτης σε συμφωνία για τον τερματισμό της διαμάχης για τις πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων στο Κόσοβο.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής, Βελιγράδι και Πρίστινα κατέληξαν αργά το βράδυ της Τετάρτης σε συμφωνία για τον τερματισμό της διαμάχης για τις πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων στο Κόσοβο, ύστερα από μία αποτυχημένη προσπάθεια διαμεσολάβησης τη Δευτέρα, που είχε δημιουργήσει έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι το Κόσοβο είχε αποφασίσει να επιβάλει πρόστιμα σε περίπου 10.000 οδηγούς που ανήκουν στη σερβική μειονότητα, επειδή διατηρούσαν πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί από τη Σερβία πριν από το 1999, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις και οδηγώντας στην παραίτηση σχεδόν 600 αστυνομικών που ανήκουν στη σερβική μειονότητα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Πρόταση εξομάλυνσης

«Η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες για τις πόλεις του Κοσόβου και το Κόσοβο θα σταματήσει περαιτέρω ενέργειες που σχετίζονται με την επανεγγραφή οχημάτων», δήλωσε ο κ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα καλέσει τις δύο πλευρές να συζητήσουν μία ευρωπαϊκή πρόταση, που υποστηρίζεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία, για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Οι ανησυχίες της Ε.Ε., ωστόσο, παραμένουν. «Πρέπει να δούμε πρακτικά βήματα και εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν, ώστε η κατάσταση να αποκλιμακωθεί πραγματικά», σχολίασε στην «Κ» ο εκπρόσωπος της επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο. «Η συμφωνία ήταν σημαντική για τη συνολική αποκλιμάκωση, αλλά πολλά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να αποφευχθεί το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης», πρόσθεσε.

Το 2013, Κόσοβο και Σερβία είχαν δεσμευθεί να ξεκινήσουν έναν διάλογο υπό την αιγίδα της Ε.Ε. για την επίλυση των διμερών τους ζητημάτων, αλλά μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT