Διεθνής ανησυχία για την κινεζική οικονομία

Διεθνής ανησυχία για την κινεζική οικονομία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντονισμένη πτώση που προκάλεσαν χθες στις αγορές και των εμπορευμάτων οι συνεχιζόμενες ταραχές στην Κίνα αντανακλά για μία ακόμη φορά την ανησυχία για τις ενδεχόμενες παρενέργειες μιας κινεζικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Δεδομένου ότι η Κίνα είναι η πλέον ενεργοβόρος οικονομία, αλλά και η πρώτη στον κόσμο χώρα σε εισαγωγές κυριολεκτικά των πάντων –από το πετρέλαιο μέχρι το σιδηρομετάλλευμα, από κάθε είδους βιομηχανικά μέταλλα έως τον χρυσό, αλλά και τα σιτηρά–, αναπόφευκτα η προοπτική περαιτέρω κραδασμών στην οικονομία της εντείνει την ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης. Αναλυτές της Kpler εκτιμούν πως η ζήτηση για πετρέλαιο από πλευράς Κίνας ενδέχεται να μειωθεί το τρίμηνο που διανύουμε κατά 15,82 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Ως εκ τούτου, η συνεχιζόμενη κρίση εξωθούσε σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου, που από την αρχή της συνεδρίασης υποχωρούσαν στο χαμηλότερο επίπεδο έτους. Στην αρχή της συνεδρίασης το αργό Δυτικού Τέξας σημείωνε πτώση 3,5% στην αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ αργά το βράδυ υποχωρούσε ακόμη 0,6% στα 75,83 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή δέχονταν πιέσεις οι τιμές των μετάλλων, με τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού να υποχωρούν στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου κατά 2% από την αρχή της συνεδρίασης, ενώ στην κινεζική αγορά το σιδηρομετάλλευμα υποχωρούσε 3,2% και 3% τα προθεσμιακά συμβόλαια μαγειρικών ελαίων.

Σημαντικές απώλειες στις αγορές υπό τον φόβο εξάπλωσης παγκοσμίως μιας πιθανής κινεζικής κρίσης.

Η ανησυχία δεν περιορίζεται μόνο στη ζήτηση από τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά αφορά παράλληλα και τις επιπτώσεις σε βιομηχανίες της Δύσης, όπως τον κολοσσό της Apple και την τύχη της μονάδας της παραγωγής iPhone στην πόλη Τζενγκτζού, που βρίσκεται στη δίνη των lockdowns και των κινητοποιήσεων. Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς μιλούν για μείωση της παραγωγής κατά 6 εκατ. iPhone, αναλόγως βέβαια και από το πότε θα μπορέσει η Foxconn Technology –που διαχειρίζεται την εν λόγω μονάδα– να επαναφέρει το προσωπικό της στον χώρο παραγωγής. Η πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση ανήκει στους αναλυτές της Morgan Stanley, που θεωρούν πιθανό να μην μπορέσει η συγκεκριμένη μονάδα να παράγει κανένα iPhone φέτος. Γενικότερα ο κίνδυνος για τις επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια είναι εξίσου μεγάλος τόσο σε περίπτωση που συνεχίζονται τα σκληρά lockdowns όσο και σε πιθανές περαιτέρω ταραχές που θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον ασιατικό οικονομικό γίγαντα. Αρκετοί αναλυτές, όπως εκείνοι της Goldman Sachs, δίνουν πλέον πιθανότητα άνω του 30% να προχωρήσει το Πεκίνο σε άρση των περιορισμών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η κλιμάκωση των ταραχών έρχεται, άλλωστε, σε μια στιγμή που η κινεζική οικονομία τείνει να γονατίσει έπειτα από τρία χρόνια αλλεπάλληλων lockdowns και των αναπόφευκτων συνεπειών τους στην οικονομική δραστηριότητα. Στο μεταξύ, φαίνονται ατελέσφορες οι επισταμένες προσπάθειες που καταβάλλει το Πεκίνο για να στηρίξει την οικονομία. Την περασμένη εβδομάδα μείωσε για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα το ύψος των αποθεμάτων που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες, ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια για δανεισμό και τόνωση της οικονομίας. Η οικονομία παραμένει, όμως, σε «κώμα», όπως χαρακτηρίζει την κατάσταση ο Ρόρι Γκριν, επικεφαλής του τομέα Κίνας και Ασίας στην TS Lombard, που εκτιμά ότι «θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και η πραγματική ανάπτυξη, όχι αυτή που επισήμως αναφέρουν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, είναι ζήτημα αν θα φθάσει το 1% τους επόμενους πέντε μήνες». Σε ό,τι αφορά τα χρηματιστήρια της Κίνας, υποχωρούσαν σημαντικά στην αρχή της συνεδρίασης, όταν στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έχανε 4,5% και ο CSI 300 σε Σαγκάη και Σεντζέν 2,8%, ενώ το γουάν κατέγραφε πτώση 1% έναντι του δολαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή