Ρωγμές στο «Σινικό Ηλεκτρονικό Τείχος» – Πώς οι Κινέζοι διαδηλωτές αψηφούν τις αρχές

Ρωγμές στο «Σινικό Ηλεκτρονικό Τείχος» – Πώς οι Κινέζοι διαδηλωτές αψηφούν τις αρχές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Μέγα Σινικό Ηλεκτρονικό Τείχος» προσπαθούν να σπάσουν οι Κινέζοι πολίτες που εναντιώνονται στα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19, καταφεύγοντας έτσι σε εφαρμογές γνωριμιών και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες απαγορεύονται να έχουν πρόσβαση. 

Στόχος είναι αφενός να εναντιωθούν στην λογοκρισία, αφετέρου να διαδώσουν τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν, παίζοντας έτσι -σύμφωνα με το Reuters- ένα «υψηλής τεχνολογίας παιχνίδι γάτας και ποντικιού με την αστυνομία».

Παρά την ψηφιακή απομόνωση της χώρας, βίντεο και φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις έχουν ανέβει στον έντονα λογοκριμένο κυβερνοχώρο της Κίνας με τους ακτιβιστές να σώζουν το υλικό σε πλατφόρμες του εξωτερικού προτού αυτό διαγραφεί από τα αρμόδια όργανα. 

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το υλικό από τις διαδηλώσεις διαγράφηκε γρήγορα από τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη συνέχεια αναρτήθηκε σε Twitter και Instagram, που είναι αποκλεισμένα στην Κίνα.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι και φοιτητές σε όλη την Κίνα οργάνωσαν τις δικές τους συγκεντρώσεις, τις οποίες με τη σειρά τους βιντεοσκόπησαν και δημοσίευσαν στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται πως τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αναφερθεί στις διαδηλώσεις, ενώ το κύριο όργανο ασφάλειας της χώρας ζήτησε την καταστολή των εχθρικών δυνάμεων.

Κωδικοποιημένες συνομιλίες 

Όπως αναφέρει το Reuters, όσοι διαδηλωτές επικοινωνούν μέσω της πιο δημοφιλούς αλλά ιδιαίτερα ελεγχομένης εφαρμογής στην Κίνα, την WeChat, επιλέγουν να μοιράζονται ελάχιστες πληροφορίες μεταξύ τους. 

Ρωγμές στο «Σινικό Ηλεκτρονικό Τείχος» – Πώς οι Κινέζοι διαδηλωτές αψηφούν τις αρχές-1
Φωτ: REUTERS/Tyrone Siu


Οι τοποθεσίες των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων στέλνονται κωδικοποιημένα, ενώ πολλοί χρησιμοποιούν το VPN προκειμένου να μπουν σε «απαγορευμένες» εφαρμογές και να ανταλλάξουν μηνύματα. 

Οργανώνονται μέσω Telegram, Instagram, Twitter

Μάλιστα, λίγες ώρες προτού οι διαδηλωτές συγκεντρωθούν σε πόλεις όπως η Σαγκάη και η Τσενγκντού, μοιράστηκαν σε διαδικτυακές ομάδες στο Telegram, το Instagram και το Twitter την ακριβή τοποθεσία όπου θα λάμβανε χώρα η διαμαρτυρία. 

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης τις πλατφόρμες για να μοιραστούν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν αν συλληφθούν, όπως παραδείγματος χάριν πώς να σβήσουν τα δεδομένα από το κινητό τους.

Το κενό τετράγωνο

Η αστυνομία ελέγχει τα τηλέφωνα για VPN και για την εφαρμογή Telegram, λένε χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια ώρα, ένας λογαριασμός στο Twitter -με σχεδόν 700.000 ακολούθους- που ονομάζεται «Ο Δάσκαλος Λι δεν είναι ο δάσκαλός σου», έχει κατακλυστεί από βίντεο από τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. 

Εκτός των παραπάνω όμως υπάρχουν και αναρτήσεις συμβολικού χαρακτήρα σε μία προσπάθεια των χρηστών να ξεφύγουν από τους «ελεγκτές του διαδικτύου». Παραδείγματος χάριν, ορισμένοι  δημοσιεύουν ένα κενό τετράγωνο, το οποίο ουσιαστικά παραπέμπει στο λευκό φύλλο, ένα σύμβολο διαμαρτυρίας που έχουν υιοθετήσει οι Κινέζοι.

Επίσης χρήστες του WeChat έχουν δημοσιεύσει αποσπάσματα από δηλώσεις ηγετών, όπως ο Μάο Τσετούνγκ και ο Σι, που υποστηρίζουν την ελευθερία του λόγου ή τη λαϊκή εξέγερση σε ομιλίες τους, προσπαθώντας ουσιαστικά να υποκινήσουν τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί. 

Πηγή: Reuters 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή