Τζογόπουλος: Η Κίνα δεν μπορεί να αγνοήσει τους πολίτες της

Τζογόπουλος: Η Κίνα δεν μπορεί να αγνοήσει τους πολίτες της

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την προσπάθεια εύρεσης μίας μέσης λύσης από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προκειμένου να προστατεύσει του πολίτες από την Covid-19, χωρίς όμως να τους προκαλέσει μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, γράφει ο senior fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ και στο Begin Sadat Centre του Ισραήλ αλλά και Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Νίκαιας (CIFE), Γιώργος Τζογόπουλος.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο The Jerusalem Post, σχεδόν τρία χρόνια μετά την ανίχνευση του ιού COVID-19 στην πόλη Γουχάν, η Κίνα παλεύει να βρει μια διέξοδο από την σκληρή πολιτική της Zero Covid. Οι διαδηλώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα αναδεικνύουν την κόπωση και την απογοήτευση των πολιτών.

Τζογόπουλος: Η Κίνα δεν μπορεί να αγνοήσει τους πολίτες της-1
Φωτ: AP

Η πολιτική της Zero Covid στην Κίνα θα μπορούσε να θεωρηθεί αποτελεσματική όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων. Αν και τα κινεζικά στατιστικά στοιχεία αξιολογούνται με καχυποψία στη Δύση, ο δείκτης θνησιμότητας στην Κίνα είναι καλύτερος σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες.

H πολιτική μάλιστα αυτή, διευκόλυνε την προσπάθεια του Πεκίνου να προωθήσει τη δική του ερμηνεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία συνάδουν απολύτως με την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η Όμικρον άλλαξε τα πάντα

Ωστόσο η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον πριν από περίπου έναν χρόνο άλλαξε τα δεδομένα στην Κίνα.

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συμφώνησαν ότι αυτό το στέλεχος μπορεί να αυξήσει δραματικά τα κρούσματα, χωρίς όμως να προκαλεί τόσο βαριά νόσηση όσο οι προηγούμενες παραλλαγές.

Σε αυτό το σημείο η Κίνα επέλεξε να προστατεύσει τους πολίτες της πάση θυσία.

Παρά τους κινδύνους μόλυνσης, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο διοργανώθηκαν με επιτυχία. Η ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν σημαίνει, ωστόσο, και το τέλος της πολιτικής της zero Covid.

Όπως αναφέρει ο κ. Τζογόπουλος αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση της απογοήτευσης των πολιτών της Κίνας σχετικά με την πολιτική της Zero Covid ήταν το Μουντιάλ.

Τα γεμάτα γήπεδα με ποδοσφαιρόφιλους διαφορετικών εθνικοτήτων ήρθαν σε έντονη αντίθεση με τους περιορισμούς και τις άδειες πόλεις στην Κίνα.

Την ίδια στιγμή το ΚΚΚ δεν έχει ακόμα βρει τρόπο να εγγυηθεί το ομαλό πέρασμα από την εποχή των lockdown και των αυστηρών μέτρων στην εποχή της κανονικότητας.

Τζογόπουλος: Η Κίνα δεν μπορεί να αγνοήσει τους πολίτες της-2
Φωτογραφία: ΑP

Η κυβέρνηση θεωρούσε πως η μετάβαση μπορεί να περιλαμβάνει παγίδες. Το σύστημα υγείας της Κίνας πιθανόν να «υπερφορτωνόταν» αν αυξάνονταν οι νοσηλείες και οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επίσης, η αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των θανάτων ηλικιωμένων θα προκαλούσε πόνο και θλίψη σε μια χώρα που εκτιμά την παράδοση και τον ρόλο της οικογένειας στην κοινωνία.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν έπρεπε να υπάρξει μία προσαρμογή με τον τρόπο εξέλιξης της πανδημίας και οι πρόσφατες διαδηλώσεις λειτούργησαν ως καμπανάκι αφύπνισης για το ΚΚΚ. 

Οι νέοι στην Κίνα υπέφεραν

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν πως η πλειοψηφία των Κινέζων, κυρίως οι νέοι και οι πολίτες της μεσαίας τάξης, υπέφεραν από το γεγονός πως ήταν κλεισμένοι στο σπίτι τους από το 2020.

Κι αυτό αποδεικνύει πως το ΚΚΚ εκτός από επιτυχίες, έκανε και τρομερά λάθη. Πλέον αποτελεί ευθύνη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να βρει έναν τρόπο να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή από την COVID-19 χωρίς να προκαλέσει μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στους πολίτες.

Άλλωστε δεν αφορά μόνο την πανδημία αυτή καθ’ αυτή.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Δύσης έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Από την πλευρά του το Πεκίνο επικαλείται το εμπόριο ως έναν παράγοντα σταθερότητας. Πράγματι, τα ποσοστά στο εμπόριο δείχνουν το ίδιο. Για παράδειγμα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2022, οι ισραηλινές εισαγωγές από την Κίνα έφτασαν τα 10,8 δισ. δολάρια από τα 8,7 δολάρια που καταγράφηκαν πέρυσι. Επιπλέον, οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν ελαφρώς στα 3,7 δισ. δολάρια από 3,5 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, αυτή η ενθαρρυντική οικονομική κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, όσο η εικόνα που βγάζει η Κίνα προς τη Δύση φαίνεται προβληματική.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να εξετάσει το ΚΚΚ.

Πηγή: The Jerusalem Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή