Qatargate: Oι «γραβάτες» από το Κατάρ και η διαχείρισή τους από Τζόρτζι – Παντσέρι

Qatargate: Oι «γραβάτες» από το Κατάρ και η διαχείρισή τους από Τζόρτζι – Παντσέρι

Τι έκαναν, σύμφωνα με ιταλικά δημοσίευματα, οι δύο Ιταλοί με τα χρήματα που έπαιρναν από το δίκτυο δωροδοκιών που είχε στηθεί

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ιχνηλάτηση των χρημάτων που έλαβαν από το Κατάρ και το Μαρόκο ο Αντόνιο Παντσέρι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ασχολείται σημέρα ο ιταλικός Τύπος.

Η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από τους Iταλούς δικαστικούς να «παγώσουν» δυο τραπεζικούς λογαριασμούς του Αντόνιο Παντσέρι και της κόρης του, της Σίλβια Παντσέρι, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica. Στους συγκεκριμένους λογαριασμούς είναι πιθανό να κατατέθηκαν χρήματα που καταβλήθηκαν για δωροδοκίες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια ιταλική εισαγγελία πρόκειται να αναλάβει την όλη πρωτοβουλία, αλλά πιθανόν να είναι δικαστικοί της Λομβαρδίας, που έχει πρωτεύουσα το Μιλάνο. Υπενθυμίζεται ότι στην Ιταλία διεξάγονται ήδη έρευνες σε επτά «ύποπτους» λογαριασμούς του Παντσέρι, της κόρης του, του Φραντσέσκο Τζόρτζι και του συνδικαλιστή Λούκα Βιζεντίνι.

Το ακίνητο του Τζόρτζι και η… καλή ζωή του Παντσέρι

Την ίδια ώρα, η Corriere della Sera σημειώνει ότι οι βελγικές εισαγγελικές αρχές είναι πεπεισμένες ότι «εκατομμύρια ευρώ» μεταφέρθηκαν από τις δύο χώρες που προσπαθούσαν να επηρεάσουν το Ευρωκοινοβούλιο βελτιώσουν την εικόνα τους στο εξωτερικό, ενώ κεντρικό ρόλο είχε η ΜΚΟ Fight Impunity για τη μεταφορά των χρημάτων αυτών στο όνομα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με έκθεση των βελγικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες παρακολουθούσαν επί μήνες τον Τζόρτζι και τον Παντσέρι, ο πρώτος ήθελε να επενδύσει σε ένα ακίνητο, ενώ ο δεύτερος χρησιμοποίησε τα χρήματα με δύο τρόπους: για να διατηρήσει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο και για να πληρώνει ανθρώπους «στην κορυφή του ευρωπαϊκού θεσμικού κόσμου».

Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και πόσα πήραν, δεν είναι σαφές, αναφέρει η Corriere della Sera, η οποία προσθέτει ότι οι δύο Ιταλοί κατηγορούμενοι συνεργάζονταν με τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος διεγράφη από το ιταλικό σοσιαλιστικό κόμμα.

Στο «κάδρο» των ερευνών μπαίνει και ο Νικολό Φίγκα – Ταλαμάνκα, γραμματέας της ΜΚΟ No Peace Without Justice, o οποίος έχει επίσης συλληφθεί. Ο συγκεκριμένος αγόρασε για 230.000 ευρώ ένα διαμέρισμα στην Cervinia, το οποίο κατασχέθηκε κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του έχουν δείξει πως είχε πάρει υποθήκη 200.000 ευρώ και τα υπόλοιπα προήλθαν από την οικογένειά του.

Ο «Αλγερινός» και οι «γραβάτες»

Όπως προκύπτει από τις έρευνες, υπήρχε ένα δίκτυο διαφθοράς το οποίο δωροδοκούσε και λάμβανε οδηγίες από τον Μαροκινό πράκτορα Μοχάμεντ Μπελχαράτσε μέσω του πρεσβευτή του Ραμπάτ στη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, του ίδιου που πλήρωσε τους Παντσέρι και Τζιόρτζι.

Κατά την ανάκρισή του, ο σύζυγος της Εύας Καϊλή αποκάλυψε ότι για τις παραγγελίες και τα χρήματα από το Κατάρ υπήρχε «ο Αλγερινός», που τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία, ο οποίος με τη σειρά του αναλάμβανε τη μεταφορά στο Βέλγιο. Πόσα χρήματα ήταν όμως; «Το σύνολο ήταν μεταβλητό, είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσιζαν», απάντησε ο Τζόρτζι με το ιταλικό δημοσίευμα να σημειώνει ότι ο σύζυγος της κ. Καϊλή φρόντιζε να μην αφήνει τα ίχνη του.

Το ίδιο σύστημα, μέσω του πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία, ακολουθούσε και ένα πρόσωπο που θεωρείται ότι συνδέεται με τις μυστικές υπηρεσίες του Ραμπάτ. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος «έφερνε χρήματα από καιρό σε καιρό, αλλά όχι σε τακτική βάση». Το ποσό που μετέφερε υπολογίζεται συνολικά σε 50.000 ευρώ.

«Θα ερχόταν στις Βρυξέλλες ή θα πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή κοστούμια», κατέθεσε ο Τζόρτζι για το πρόσωπο αυτό.

Τέλος, προκύπτει μια παρόμοια δραστηριότητα υπέρ της Μαυριτανίας, για την οποία ο Τζόρτζι θα πληρωνόταν με ένα ενοίκιο, προφανώς πλασματικό, για το διαμέρισμά του ύψους 1.500 ευρώ μηνιαίως συν 300 έξοδα, ενώ ο Παντσέρι θα εισέπραττε 25.000 ευρώ μετρητά.

Σημειώνεται ότι το ιταλικό δημοσίευμα αναφέρεται και στη δήλωση του δικηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, πως η ίδια αισθάνεται «προδομένη από τον σύντροφό της».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή