Χεζμπολάχ: Αλλαγή στο καθεστώς του Αλ Άκσα μπορεί να προκαλέσει «έκρηξη» στην περιοχή

Χεζμπολάχ: Αλλαγή στο καθεστώς του Αλ Άκσα μπορεί να προκαλέσει «έκρηξη» στην περιοχή

Τα σχόλια του ηγέτη της Χεζμπολάχ διατυπώθηκαν μετά την επίσκεψη του ακροδεξιού νέου υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στον χώρο αυτό

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης του ισχυρού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε παραβίαση του καθεστώτος δεκαετιών στο Τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ μπορεί να οδηγήσει σε μια εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή, όχι μόνο εντός των παλαιστινιακών εδαφών.

Τα σχόλια του Νασράλα διατυπώθηκαν μετά την επίσκεψη νωρίτερα σήμερα στον χώρο αυτό, που θεωρείται ιερός από τους μουσουλμάνους αλλά και τους Εβραίους, του ακροδεξιού νέου υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Σε μια κατά τα φαινόμενα προσπάθεια να κατευνάσει την οργή για την επίσκεψή αυτή, αξιωματούχος στο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι πλήρως δεσμευμένος στο καθεστώς που επιτρέπει μόνο τη μουσουλμανική λατρεία στον χώρο αυτό.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι υπουργοί είχαν επισκεφθεί το συγκρότημα στο παρελθόν, τηρώντας το status quo.

«Το Όρος του Ναού είναι ανοιχτό για όλους», είπε από την πλευρά του ο Μπεν Γκβιρ στο Twitter, χρησιμοποιώντας το εβραϊκό όνομα για το θρησκευτικό τοπόσημο.

Ο ίδιος εμφανίζεται σε βίντεο να κάνει βόλτα πέριξ του συγκροτήματος, περικυκλωμένος από μια ισχυρή δύναμη ασφαλείας και πλαισιωμένος από έναν συνάδελφό του ορθόδοξο Εβραίο.

Η Ιορδανία κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη

Σημειώνεται ότι η Ιορδανία κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στο Αμάν για να διαμαρτυρηθεί για την «εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα» στην Ιερουσαλήμ από τον Μπεν Γκβιρ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σινάν αλ Μαζάλι είπε ότι στον πρεσβευτή επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας για να διαβιβαστεί αμέσως στην κυβέρνησή του.

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας του αλ Άκσα, του τρίτου ιερότερου τόπου για τους μουσουλμάνους και του πιο ιερού τόπου για τους εβραίους, οι οποίοι το ονομάζουν «Όρος του Ναού», καταδίκασε νωρίτερα την επίσκεψη του Μπεν Γκβιρ, κάνοντας λόγο για «πρόκληση» και «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

ΗΠΑ: «Απαράδεκτη» κάθε μονομερής ενέργεια

«Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ είναι απαράδεκτη», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά τη διατήρηση του status quo αναφορικά με τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ. Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo είναι απαράδεκτη», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ καλούν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να διατηρήσει τη δέσμευση του για το status quo των ιερών τόπων.

«Πυρά» από τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Ισραήλ

Επιπλέον, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποκήρυξε σήμερα ως «προκλητικές κατά του τεμένους Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ» τις ενέργειες του Μπεν Γκβιρ.

«Ανησυχούμε και καταδικάζουμε την προκλητική ενέργεια του Ισραηλινού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ κατά του τεμένους Αλ Άκσα που έγινε υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Άγκυρα καλεί το Ισραήλ «να ενεργήσει υπεύθυνα για να αποτρέψει τέτοιες προκλήσεις που παραβιάζουν το καθεστώς και την ιερότητα των θρησκευτικών χώρων στην Ιερουσαλήμ και θα προκαλούσαν κλιμάκωση στην περιοχή», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή