Το 75% των Αμερικανών έως τα 17 έτη έχει δει πορνό στο Ιντερνετ

Το 75% των Αμερικανών έως τα 17 έτη έχει δει πορνό στο Ιντερνετ

Πάνω από τους μισούς εφήβους δήλωσαν ότι ένιωσαν ενοχές ή ντροπή αφότου είδαν σεξουαλικά βίντεο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διαδίκτυο έχει μεταμορφώσει την πορνογραφία, καθιστώντας πολύ πιο εύκολη την προβολή της από ό,τι τις μέρες του Playboy και της νυχτερινής καλωδιακής τηλεόρασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η καθημερινότητα των εφήβων να κατακλύζεται από φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, κάνοντας σχεδόν αδύνατο για ένα χρήστη του Διαδικτύου αυτής της ηλικίας να αποφύγει την έκθεση σε τέτοιου είδους υλικό.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα τρία τέταρτα των εφήβων στις ΗΠΑ έχουν δει πορνογραφία στο Διαδίκτυο μέχρι την ηλικία των 17 ετών, με τη μέση ηλικία πρώτης θέασης να είναι τα 12 έτη, σύμφωνα με την έκθεση της Common Sense Media, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υποστηρίζει τους νέους.

Η έκθεση υπογράμμισε πόσο πανταχού παρούσα έχει γίνει η πορνογραφία, με το 41% των εφήβων να δηλώνει ότι έχει δει εικόνες γυμνών σωμάτων ή σεξουαλικών πράξεων στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας στα smartphones τους και το 58% να δηλώνει ότι δεν αναζήτησε τα σεξουαλικά βίντεο ή τις φωτογραφίες, αλλά τα συνάντησε κατά την περιήγησή του στο Διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή κάνοντας κλικ σε διαφημίσεις.

«Δεν μπορούμε να κρύψουμε αυτό το θέμα κάτω από το χαλί μόνο και μόνο επειδή είναι άβολο να μιλάμε γι’ αυτό», δήλωσε ο Τζιμ Στέιερ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της CSM, ο οποίος σχεδιάζει να παρουσιάσει σχετική έκθεση αυτή την εβδομάδα σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες. «Η πορνογραφία αποτελεί όσο ποτέ άλλοτε μέρος της ζωής των παιδιών και πρέπει να κάνουμε μια εθνική συζήτηση γι’ αυτό».

Μέρος του προβλήματος είναι ότι η διαδικτυακή πορνογραφία είναι μια εξαιρετικά επικερδής βιομηχανία, γεγονός που της δίνει ένα σταθερό έρεισμα. Αν και υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με το μέγεθος της βιομηχανίας διαδικτυακής πορνογραφίας, μια εκτίμηση του Αλεκ Χέλμι, ιδρυτή της XBIZ, που ερευνά οικονομικά στοιχεία της βιομηχανίας του σεξ, τοποθετεί τα έσοδα για τις πλατφόρμες ενηλίκων σε τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια το 2022. Ο ίδιος εκτιμά πως τα έσοδα από τη διαδικτυακή πορνογραφία το 2012, μία δεκαετία πριν, ήταν 5 δισ. δολάρια. Τα τελευταία χρόνια, η διαδικτυακή πορνογραφία έχει εξελιχθεί σε μια επιχείρηση στην οποία χιλιάδες άνθρωποι έχουν τα δικά τους κανάλια ροής, αποστολής μηνυμάτων και φωτογραφιών που προωθούνται σε ιστότοπους όπως το Instagram και φιλοξενούνται σε πλατφόρμες όπως το OnlyFans και το PornHub, εξήγησε ο κ. Χέλμι.

Η έκθεση της CSM βασίστηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο σε 1.358 Αμερικανούς ηλικίας 13 έως 17 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι είχαν δει πορνογραφία με βίαιες πράξεις, όπως βιασμό ή πνιγμό. Η πλειονότητα ανέφερε πως η πορνογραφία απεικόνιζε στερεότυπα για τους μαύρους, τους Λατίνους και τους Ασιάτες. Περισσότεροι από τους μισούς εφήβους δήλωσαν ότι ένιωσαν ενοχές ή ντροπή αφότου παρακολούθησαν πορνό. Ταυτόχρονα, ωστόσο, το 45% σημείωσε ότι η πορνογραφία παρείχε χρήσιμες πληροφορίες για το σεξ. Οι έφηβοι LGBTQ, ειδικότερα, είπαν ότι τους βοήθησε να ανακαλύψουν περισσότερα για τη σεξουαλικότητά τους.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν λέμε ότι το πορνό είναι καλό ή κακό», υπογράμμισε η Εμιλι Ρόθμαν, καθηγήτρια Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. «Υπάρχουν αποχρώσεις».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή