Κόντρα στη Νέα Υόρκη για την απαγόρευση του φουά γκρα

Κόντρα στη Νέα Υόρκη για την απαγόρευση του φουά γκρα

Αγωγή κατά της πολιτείας έχει κατατεθεί από τους πτηνοτρόφους στην αστική δικαιοσύνη, εν μέσω διαμαρτυρίας ακτιβιστών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιζι Γιανάι, ο άνθρωπος που έφερε πρώτος το φουά γκρα στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1970, ίδρυσε την πρώτη πτηνοτροφική μονάδα αφιερωμένη στην παραγωγή φουά γκρα βόρεια της μεγαλούπολης. Το δημιούργημά του απειλείται, όμως, σήμερα μετά την απαγόρευση της πώλησης φουά γκρα το 2019 στη Νέα Υόρκη.

Το έδεσμα παρασκευάζεται ταΐζοντας διά της βίας πάπιες και χήνες, για να αφαιρεθεί το διογκωμένο συκώτι τους. Παρότι η απαγόρευση επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του 2022, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ύστερα από αγωγή των πτηνοτρόφων κατά της πολιτείας.

Στο πλευρό των παραγωγών βρίσκεται ακόμη και η γαλλική κυβέρνηση, που εκτιμά ότι το φουά γκρα αποτελεί σύμβολο της γαλλικής γαστρονομικής κουλτούρας, ενώ το υπουργείο Γεωργίας στην Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει υπερβολικά παρεμβατικό το νομοθέτημα της Νέας Υόρκης. Στην αντίπερα όχθη, ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων πιέζουν τον δήμαρχο Ανταμς να εφαρμόσει τον νόμο.

Την περασμένη εβδομάδα, η πόλη της Νέας Υόρκης κατέθεσε αγωγή κατά του υπουργείου Γεωργίας, κατηγορώντας την ομοσπονδιακή υπηρεσία για παράτυπη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της πόλης.

Οι δικηγόροι της Νέας Υόρκης υποστήριξαν ότι η φάρμα του Γιανάι παράγει ακόμη πολλά προϊόντα πέρα από φουά γκρα και ότι η απαγόρευση πώλησης του αμφιλεγόμενου τροφίμου στην πόλη δεν θα σημάνει οικονομική καταστροφή για τη φάρμα. Ο Γιανάι θα μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή και την πώληση φουά γκρα σε πελάτες του εκτός Νέας Υόρκης.

Επιστολή προς τα αρμόδια δικαστήρια υπέβαλε το γαλλικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, καλώντας τον δήμο να αναθεωρήσει την απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα πλήξει 1.300 επιχειρήσεις εστίασης στην πόλη, οι οποίες σερβίρουν φουά γκρα. Η επιστολή χαρακτηρίζει το περιοριστικό μέτρο «επίθεση κατά των γαλλικών παραδόσεων».

Νόμος στην Καλιφόρνια

Η Καλιφόρνια επέβαλε ανάλογη απαγόρευση το 2012, ύστερα από οκταετή δικαστική διαμάχη. Η Εντίτα Μπίρκραντ, επικεφαλής φιλοζωικής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη, η οποία χρηματοδότησε γενναιόδωρα την προεκλογική εκστρατεία του πρώην δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο, δηλώνει βέβαιη ότι το φουά γκρα θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν για την πόλη.

«Μην ξεχνάτε ότι ο νόμος του 2017, που απαγορεύει τους ελέφαντες στα τσίρκα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, χρειάσθηκε περισσότερο από μία δεκαετία για να εγκριθεί. Πιστεύω ότι σε αυτό το θέμα βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας», λέει η κ. Μπίρκραντ. Παρότι τα γαλλικά εστιατόρια παραμένουν δημοφιλή στη Νέα Υόρκη, το φουά γκρα έχει χάσει την πάλαι ποτέ αίγλη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή