Μισθοφόρος Wagner: Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για όσα έκανα στην Ουκρανία

Μισθοφόρος Wagner: Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για όσα έκανα στην Ουκρανία

Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, που αυτομόλησε στη Νορβηγία ζητώντας άσυλο, έχει λάβει καθεστώς μάρτυρα από τις αρχές της χώρας και θέλει να συνεισφέρει ώστε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπαίτιοι των φρικαλεοτήτων στην Ουκρανία. Πώς έφτασε από το ορφανοτροφείο στη μισθοφορική ομάδα

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην μισθοφόρος της ρωσικής ομάδας Wagner που κατέφυγε στη Νορβηγία είπε στο Reuters ότι θέλει να ζητήσει συγγνώμη για τις μάχες στην Ουκρανία, ενώ αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες των φρικαλεοτήτων.

Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, ο οποίος πέρασε τα ρωσο-νορβηγικά σύνορα στις 13 Ιανουαρίου, λέει ότι έγινε μάρτυρας δολοφονιών και κακομεταχείρισης Ρώσων κρατουμένων από τους ίδιους τους συμπολεμιστές τους που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό της ομάδας του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι διέφυγε από τα σύνορα της Αρκτικής, σκαρφαλώνοντας μέσα από συρματοπλέγματα αποφεύγοντας συνοριακή περιπολία με σκυλιά και ακούγοντας τους φρουρούς να πυροβολούν καθώς διέσχιζε ένα δάσος και τον παγωμένο ποταμό που χωρίζει τις δύο χώρες.

Ο 26χρονος πλέον ζητεί άσυλο στη Νορβηγία.

«Πολλοί με θεωρούν απατεώνα, εγκληματία, δολοφόνο», είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του. «Πρώτα απ’ όλα, επανειλημμένα, πάλι και πάλι, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη και, παρότι δεν ξέρω πώς θα εκληφθεί, θέλω να πω ότι λυπάμαι. Θέλω να εξηγήσω ότι δεν είμαι τέτοιο άτομο. Ναι, υπηρέτησα στη Wagner. Υπάρχουν κάποιες στιγμές (στην ιστορία μου) που δεν αρέσουν στον κόσμο, όπως το γεγονός ότι στρατολογήθηκα, αλλά κανείς δεν γεννιέται έξυπνος».

Εμφανιζόμενος χαλαρός και γεμάτος αυτοπεποίθηση, ο Μεντβέντεφ είπε ότι ήθελε να μιλήσει για τις εμπειρίες του στον πόλεμο, ώστε «οι δράστες να τιμωρηθούν» για τα εγκλήματά τους στην Ουκρανία.

«Αποφάσισα να σταθώ ενάντια σε αυτό δημόσια, να βοηθήσω να τιμωρηθούν οι δράστες και θα προσπαθήσω να συνεισφέρω, έστω και λίγο».

Η Wagner έχει εμπλακεί σε αιματηρές μάχες φθοράς στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας.

Ειδική έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Reuters την περασμένη εβδομάδα βρήκε ένα νεκροταφείο στη νότια Ρωσία με άνδρες που ήταν κατάδικοι που είχαν στρατολογηθεί από τη Wagner για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η Kripos, η αστυνομική υπηρεσία της Νορβηγίας η οποία έχει την ευθύνη για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου, έχει αρχίσει να ανακρίνει τον Μεντβέντεφ σχετικά με τις εμπειρίες του στην Ουκρανία. Ο ίδιος έχει την ιδιότητα του μάρτυρα.

Ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Μεντβέντεφ εργαζόταν σε νορβηγική μονάδα της Wagner και είχε «κακομεταχειριστεί τους κρατουμένους».

«Προσέξτε, είναι πολύ επικίνδυνος», είπε ο Πριγκόζιν.

Από το ορφανοτροφείο στη Wagner

Μισθοφόρος Wagner: Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για όσα έκανα στην Ουκρανία-1
©Reuters

Ο Μεντβέντεφ γεννήθηκε στην περιοχή Τομσκ στη Σιβηρία. Είπε ότι τοποθετήθηκε σε ορφανοτροφείο όταν ήταν περίπου 12 ετών, μετά τον θάνατο της μητέρας του και την εξαφάνιση του πατέρα του.

Ανέφερε ότι επιστρατεύτηκε στον ρωσικό στρατό το 2014, σε ηλικία 18 ετών, και υπηρέτησε στην 31η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία με έδρα το Ουλιάνοφσκ.

«Αυτή ήταν η πρώτη μου επιχείρηση στο Ντονμπάς», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 μετά την ανατροπή φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατά την επανάσταση του Μαϊντάν και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές στο Ντονμπάς -αποτελούμενο από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ- προσπάθησαν να απεμπολήσουν τον έλεγχο του Κιέβου.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι είχε εκτίσει πολλές ποινές φυλάκισης, συμπεριλαμβανομένης μίας για ληστεία, και, όταν βγήκε από τη φυλακή την τελευταία φορά, αποφάσισε να ενταχθεί στην ομάδα Wagner, τον Ιούλιο του 2022.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι δεν είχε στρατολογηθεί κατευθείαν από τη φυλακή, αλλά αποφάσισε να ενταχθεί γιατί συνειδητοποίησε ότι θα στρατολογείτο στις τακτικές ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ούτως ή άλλως.

Υπέγραψε συμβόλαιο τεσσάρων μηνών για μηνιαίο μισθό περίπου 250.000 ρούβλια (περίπου 3.500 ευρώ). Πέρασε στην Ουκρανία στις 16 Ιουλίου, είπε, και πολέμησε στην περιοχή του Μπαχμούτ.

«Ηταν ένα χάος. Οι δρόμοι προς το Αρτέμοβσκ ήταν γεμάτοι με τα πτώματα των στρατιωτών μας», είπε, χρησιμοποιώντας το ρωσικό τοπωνύμιο για το Μπαχμούτ. «Οι απώλειες ήταν βαριές… Είδα πολλούς φίλους να πεθαίνουν».

Στη Wagner, ο Μεντβέντεφ ηγήθηκε μιας ομάδας, λαμβάνοντας εντολές από έναν διοικητή διμοιρίας, και σχεδίαζε αποστολές μάχης. Είπε ότι είδε «πράξεις θάρρους και από τις δύο πλευρές».

Ο Μεντβέντεφ σημείωσε επίσης ότι είδε δύο ανθρώπους που δεν ήθελαν να πολεμήσουν να πυροβολούνται μπροστά σε πρόσφατα στρατολογημένους κρατουμένους.

«Το πιο τρομακτικό; Να συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους συμπατριώτες σου και που θα μπορούσαν να έρθουν να σε σκοτώσουν σε μια στιγμή ή με εντολή κάποιου», είπε. «Οι δικοί σου άνθρωποι. Αυτό ήταν ίσως το πιο τρομακτικό πράγμα».

Ο Μεντβέντεφ άφησε τη Wagner στο τέλος του τετράμηνου συμβολαίου του, παρόλο που οι ανώτεροί του του είπαν ότι έπρεπε να υπηρετήσει περισσότερο, κατά τα λεγόμενά του.

Ερωτηθείς αν φοβόταν ότι θα τον εκτελέσουν επειδή αρνήθηκε να πολεμήσει, ο Μεντβέντεφ είπε: «Ξέχασαν κατά κάποιον τρόπο να μου επιβάλουν το ένστικτο αυτοσυντήρησης όταν μεγάλωνα στο ορφανοτροφείο. Οπότε στ’ αλήθεια όχι».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή