Πεκίνο για το αερόστατο πάνω από τις ΗΠΑ: Δεν είναι κατασκοπευτικό

Πεκίνο για το αερόστατο πάνω από τις ΗΠΑ: Δεν είναι κατασκοπευτικό

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη θέση πήρε η Κίνα όσον αφορά στο περίεργο μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετάει πάνω από τις ΗΠΑ.

Το κινέζικο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι το μπαλόνι δεν είναι κατασκοπευτικό, αλλά διενεργεί μετεωρολογικές κι άλλες επιστημονικές έρευνες.

Το Πεκίνο προσθέτει ότι θα διατηρήσει επαφές με τις ΗΠΑ προκειμένου να γίνει η αρμόζουσα διαχείριση της κατάστασης και υπογράμμισε ότι λυπάται για το γεγονός ότι υπήρξε πτήση στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) σήμανε συναγερμός στις ΗΠΑ όταν εντοπίστηκε το μπαλόνι αυτό, το οποίο σε πρώτη φάση καταγράφηκε ως «ύποπτο κινεζικό αερόστατο επιτήρησης μεγάλου υψόμετρου» που πετούσε πάνω από το βόρειο τμήμα των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή ταξιδεύει σε υψόμετρο πολύ πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και δεν αποτελεί στρατιωτική ή φυσική απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος».

Ανώτεροι αξιωματούχοι συμβούλεψαν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην καταρρίψει το μπαλόνι -το οποίο έχει μέγεθος περίπου όσο τρία λεωφορεία- λόγω του φόβου ότι τα συντρίμμια κατά πάσα πιθανότητα θα έπεφταν σε κατοικημένες περιοχές, συνιστώντας έτσι απειλή για την ασφάλεια των πολιτών.

Οι αξιωματούχοι εξ αρχής εξέφρασαν βεβαιότητα ότι το αερόστατο ανήκει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και παρόλο που η τρέχουσα διαδρομή πτήσης του το μεταφέρει πάνω από «έναν αριθμό ευαίσθητων τοποθεσιών», αξιωματούχοι λένε ότι δεν παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο συλλογής πληροφοριών.

Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή