ΗΠΑ-Κίνα: Το Πεντάγωνο «έχασε» τουλάχιστον τρία κινεζικά μπαλόνια επί Τραμπ

ΗΠΑ-Κίνα: Το Πεντάγωνο «έχασε» τουλάχιστον τρία κινεζικά μπαλόνια επί Τραμπ

Κενό στην ενημέρωση επικαλούνται Αμερικανοί αξιωματούχοι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι λόγω ενός κενού στην ενημέρωσή του τον καιρό της διακυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021) τουλάχιστον τρία κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια πέρασαν πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε το CNN. Η αποκάλυψη έρχεται μερικές μέρες μετά την κατάρριψη άλλου μπαλονιού πάνω από τη Νότια Καρολίνα, το οποίο η Κίνα παραδέχεται ότι της ανήκε.

Το κενό ενημέρωσης, στο οποίο αναφέρθηκε ο στρατηγός Γκλεν ΦανΧερκ, αφορούσε στην παρακολούθηση αντικειμένων εν πτήσει τότε.

Υπάρχει σχετική αναφορά του Πενταγώνου από τον Απρίλιο του 2022 που κάνει λόγο για ένα κατασκοπευτικό αερόστατο από την Κίνα που πέταξε γύρω από ολόκληρο τον πλανήτη το 2019 σε ύψος 65.000 ποδών, κατεβαίνοντας τόσο πάνω από το Χαβάη όσο και κατά μήκος της Φλόριντα πριν ανέβει ξανά ψηλότερα.

Η έκθεση πληροφοριών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι η πρώτη ένδειξη ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ γνώριζαν τα κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια πολύ πριν από το τελευταίο περιστατικό.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές από τα έγγραφα πότε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για τις κινεζικές πτήσεις ή τι αξιολόγησαν σχετικά με τον σκοπό τους.

Η Κίνα «έχει αναπτύξει πολλαπλά μπαλόνια μεγάλου υψομέτρου που μπορούν να λειτουργούν στα 65.000 πόδια ή ακόμη και στα 328.000 πόδια και επί μήνες κάθε φορά», προσθέτει η αξιολόγηση της αμερικανικής αεροπορίας.

Η είδηση έρχεται καθώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αμφισβήτησαν τις τελευταίες ημέρες πώς τα κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια θα μπορούσαν να διέσχισαν τις ΗΠΑ με τον ίδιο τρόπο χωρίς να το γνωρίζουν οι Αμερικανοί, όπως είχαν αναφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν και ανώτεροι αξιωματούχοι στον αμυντικό τομέα.

Στις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Μπάιντεν, ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι διέσχισε για λίγο τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έχουν παραδεχτεί Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Πηγή: CNN, Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή