Κ. Κάρινς: «Θέμα χρόνου» η παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Κ. Κάρινς: «Θέμα χρόνου» η παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

«Θέμα χρόνου» είναι να δοθούν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λετονό πρωθυπουργό Κρισγιάνις Κάρινς

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Θέμα χρόνου» είναι να δοθούν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λετονό πρωθυπουργό Κρισγιάνις Κάρινς. Σε δηλώσεις του σε πηγαδάκι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Κάρινς υπενθύμισε ότι λίγες μόνο χώρες – μεταξύ των οποίων και δική του – παρείχαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία πριν την εισβολή. Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, σημείωσε, η συζήτηση στην αρχή αφορούσε κράνη και γυαλιά νυχτερινής όρασης, ενώ αποκλειόταν ο βαρύς οπλισμός. «Σιγά-σιγά όμως τα κράτη-μέλη άλλαξαν γνώμη», ανέφερε, «ώσπου φτάσαμε στην απόφαση να δοθούν τανκς».

Ο Λετονός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «για διαφορετικά κράτη-μέλη, ανάλογα με την εσωτερική πολιτική κατάσταση και την ιστορία των τελευταίων 100 ετών, αυτές οι αποφάσεις είναι πιο δύσκολες ή πιο εύκολες. Αλλά υπάρχει κοινή αίσθηση στην Ευρώπη ότι η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο και η Ρωσία πρέπει να τον χάσει». Σε ερώτηση της «Κ» για το πώς ορίζεται η νίκη της Ουκρανίας και αν όλα τα κράτη-μέλη την κατανοούν με τον ίδιο τρόπο, απάντησε ότι «η νίκη θα οριστεί από τους Ουκρανούς, όταν πουν ότι πέτυχαν τους στόχους τους. Σε εμάς επαφίεται να συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε για όσο χρειαστεί».

Η επίσκεψη του Β. Ζελένσκι ήταν «πολύ σημαντική», τόνισε ο Κάρινς, γιατί όλοι οι ηγέτες των «27» είχαν την ευκαιρία να «ενημερωθούν άμεσα για το τι σκέφτεται και τι συμβαίνει». Στη συζήτηση που έγινε, όπως ανέφερε, ο Ουκρανός πρόεδρος εξήγησε με σαφή τρόπο και με «συγκεκριμένα παραδείγματα» την κατάσταση επί του πεδίου και τις ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Λετονός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του «υποστηρίζει σθεναρά» το στόχο του Κιέβου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν το τέλος του 2023. Έχοντας εμπειρία της διαδικασίας, όπως είπε, «ξέρουμε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα κλείσουν. Για να κλείσουν, πρέπει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι δύσκολες ακόμα και σε καιρό ειρήνης. Το εκπληκτικό είναι ότι οι Ουκρανοί έχουν ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις σε καιρό πολέμου. Αυτό δείχνει την προσήλωσή τους στις ευρωπαϊκές αξίες και τα ιδεώδη».

Ο κ. Κάρινς παραδέχθηκε ότι δεν έχουν όλα τα κράτη-μέλη την ίδια άποψη σχετικά με την ταχύτητα με την οποία μπορεί να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Πιστεύω όμως ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία», τόνισε. «Αν ο στρατός τους χρειάζεται στρατιωτικό εξοπλισμό, αυτό που χρειάζεται η κοινωνία τους, το φως στο τέλος του τούνελ, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή