Πόλεμος στην Ουκρανία: Θερμή υποδοχή Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θερμή υποδοχή Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

Παράθυρο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις – «Θετικά μηνύματα» άκουσε ο Ουκρανός πρόεδρος για νέα στρατιωτική βοήθεια

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκλεψε την παράσταση στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής χθες στις Βρυξέλλες. Στην πρώτη του επίσκεψη στη βελγική πρωτεύουσα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συμμετείχε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ το βράδυ είχε συνάντηση με τον βασιλιά του Βελγίου. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ζελένσκι επανέλαβε δυναμικά τη φιλοδοξία της χώρας του –την οποία εξέφρασε για πρώτη φορά πριν από μία εβδομάδα στο Κίεβο, σε συνέντευξη Τύπου με την ίδια σύνθεση– να αρχίσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ε.Ε. έως το τέλος του χρόνου.

Στα συμπεράσματα της συνόδου αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλωσόρισε την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να εκπληρώσει τους απαραίτητους όρους ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις φέτος». Η Ουκρανία, μετά τη θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν, έλαβε τον Ιούνιο το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας με ομόφωνη απόφαση των «27». Η Επιτροπή θα ενημερώσει τα κράτη-μέλη προφορικά την άνοιξη για την πρόοδο του Κιέβου στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, πριν από την επίσημη έκθεση τον προσεχή Οκτώβριο. Ωστόσο, η εκτίμηση στις Βρυξέλλες είναι ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα χρειαστεί αρκετά χρόνια.

Σε ερώτηση για το αν έλαβε δεσμεύσεις για νέα στρατιωτική βοήθεια από τα κράτη-μέλη, ο Ζελένσκι είπε ότι υπήρξε αποδέκτης «θετικών μηνυμάτων», τα οποία ελπίζει να μετατραπούν σε «ισχυρές φωνές», χωρίς φόβο να ακουστούν από τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι στις διμερείς συναντήσεις του (σε ομάδες) με τους ηγέτες μετά τη συνέντευξη Τύπου θα συζητούσε –μεταξύ άλλων– το ζήτημα παροχής μαχητικών αεροσκαφών. Για τις συνομιλίες στο Παρίσι με τους Μακρόν – Σολτς είπε ότι ήταν μια «πολύ ισχυρή, σημαντική συνάντηση», στην οποία συζητήθηκε η παροχή τεθωρακισμένων και τανκς και από την οποία αποκόμισε «θετική εντύπωση». Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει «έτοιμο να συνεχίσει να ενισχύει τα περιοριστικά μέτρα σε στενό συντονισμό και συνεργασία με τους παγκόσμιους εταίρους μας», αλλά και να κλείσει τις διόδους παράκαμψης των κυρώσεων. Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι το δέκατο πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάνει νέες απαγορεύσεις εξαγωγών αξίας 10 δισ. ευρώ. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ζελένσκι χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ευρώπη «επιτέλους απαγκιστρώνεται από την ολέθρια εξάρτησή της» από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και «εξαγνίζεται» από τη φθοροποιό επιρροή του χρήματος των Ρώσων ολιγαρχών και την παρουσία Ρώσων πρακτόρων. Η προσέγγιση με την Ε.Ε., τόνισε, αποτελεί για τους Ουκρανούς «επιστροφή στο σπίτι μας».

Πάντως, αναφορικά με την προχθεσινή συνάντηση του Ουκρανού προέδρου στο Παρίσι με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ολαφ Σολτς, η Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε «ανάρμοστη» την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου. «Δίνοντας προτεραιότητα στην εγχώρια κοινή γνώμη πλήττεται ο κοινός σκοπός» στήριξης της Ουκρανίας, δήλωσε προσερχόμενη στη σύνοδο η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Στο ζήτημα του μεταναστευτικού οι «27» εξετάζουν μέτρα για την αποτροπή των παράτυπων αφίξεων.

Κρατικές ενισχύσεις

Σχετικά με την ευρωπαϊκή αντίδραση στην αμερικανική πολιτική των επιδοτήσεων για την πράσινη μετάβαση, οι «27» αναμενόταν να συμφωνήσουν ότι οι διαδικασίες έγκρισης των κρατικών ενισχύσεων «πρέπει να απλοποιηθούν, να επιταχυνθούν και να γίνουν πιο προβλέψιμες». Οπως προστίθεται στα συμπεράσματα, παράλληλα, «η ακεραιότητα και ο ανταγωνισμός επί ίσοις όροις στην ενιαία αγορά πρέπει να διατηρηθούν».

Στο ζήτημα του μεταναστευτικού επιτεύχθηκε συναίνεση αποφεύγοντας δύσκολα ζητήματα, όπως η υποχρεωτική μετεγκατάσταση από τις χώρες πρώτης υποδοχής σε άλλα κράτη-μέλη. Αντ’ αυτού στα συμπεράσματα αναμενόταν να δοθεί έμφαση σε μέτρα για την αποτροπή των παράτυπων αφίξεων, μεταξύ άλλων με την άσκηση πίεσης σε χώρες προέλευσης ή μετάβασης μεταναστών. Τονίστηκε επίσης, για ακόμη μία φορά, η ανάγκη αύξησης του αριθμού των επιστροφών ατόμων των οποίων τα αιτήματα ασύλου απορρίπτονται.

Τέλος, οι ηγέτες των «27» έστειλαν συλλυπητήρια επιστολή στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν τη χώρα του και τη Συρία. Στην επιστολή αναφέρεται ότι, με πρωτοβουλία της σουηδικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα διοργανωθεί τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες διάσκεψη δωρητών για τη στήριξη των πληγεισών περιοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή