Ουκρανία: Η Μόσχα μεταφέρει στρατεύματα και βαρύ εξοπλισμό στο Λουγκάνσκ

Ουκρανία: Η Μόσχα μεταφέρει στρατεύματα και βαρύ εξοπλισμό στο Λουγκάνσκ

«Υπάρχουν πολλοί βομβαρδισμοί (…) Οι επιθέσεις έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις σε κύματα», δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία διοχετεύει βαρύ εξοπλισμό και μεταφέρει στρατεύματα στην περιοχή Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να υπερασπίζονται την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης Σέρχι Χαϊντάι.

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα στρατεύματά της κατάφεραν να διασπάσουν δύο ενισχυμένες γραμμές της ουκρανικής άμυνας στο ανατολικό μέτωπο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις στο Λουγκάνσκ, χωρίς όμως να διευκρινίζει σε ποιο τμήμα της περιοχής.

«Υπάρχουν πολλοί βομβαρδισμοί (…) Οι επιθέσεις έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις σε κύματα», δήλωσε ο Χαϊντάι. «Βλέπουμε ότι μεταφέρουν επίστρατους (στο μέτωπο), βλέπουμε επίσης ότι υπάρχει επιπλέον (βαρύς) εξοπλισμός».

Αλλά πρόσθεσε: «Εκείνοι που διασπείρουν πληροφορίες ότι υποτίθεται οι δυνάμεις άμυνάς μας έχουν υποχωρήσει πίσω από τη γραμμή των διοικητικών συνόρων (του Λουγκάνσκ) – αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Σήμα κινδύνου από το ΝΑΤΟ

Ενώ κλιμακώνεται η επίθεση του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία με στόχο την κατάληψη ολόκληρης της βιομηχανικής επαρχίας Ντονέτσκ, στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Aμυνας του ΝΑΤΟ και άλλων συμμάχων της Ουκρανίας συσκέπτονταν χθες για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα στρατιωτικής ενίσχυσης των Ουκρανών.

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες στη λίστα των αιτημάτων του Κιέβου αναφορικά με τις εξοπλιστικές προμήθειες λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος των Βρυξελλών, ο Ουκρανός υπουργός Aμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ αρκέστηκε να δείξει στους δημοσιογράφους τη φωτογραφία ενός μαχητικού αεροπλάνου. Ωστόσο οι ΗΠΑ αποκλείουν για την ώρα αυτό το ενδεχόμενο, ενώ άλλες χώρες της Συμμαχίας, όπως η Βρετανία και η Ολλανδία, δηλώνουν ότι το σκέφτονται. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί στις χθεσινές διαβουλεύσεις και στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας, τόνισε όμως ότι σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή η Ουκρανία έχει άλλες, πιο επείγουσες ανάγκες και πρώτα απ’ όλα τον αποτελεσματικό εφοδιασμό της με πυρομαχικά.

Οπως ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο ουκρανικός στρατός εκτοξεύει κάθε μέρα γύρω στις 6.000 έως 7.000 βλήματα πυροβολικού, περισσότερα από αυτά με τα οποία εφοδιάζεται από τη Δύση. Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους συνέπεσε στην εκτίμηση ότι «η εξεύρεση πυρομαχικών και μέσων αεράμυνας είναι αυτή τη στιγμή πολύ σημαντικότερο ζήτημα από τη συζήτηση για μαχητικά αεροσκάφη» και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του υπέγραψε σύμβαση με τη βιομηχανία Rheinmetall για την επανεκκίνηση της παραγωγής πυρομαχικών που έχει ανάγκη η Ουκρανία. Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν διαβεβαίωσε ότι «η κοινή δέσμευση όλων μας θα συντηρήσει τη δυναμική των Ουκρανών τις επόμενες εβδομάδες», προσθέτοντας ότι «το Κρεμλίνο εξακολουθεί να στοιχηματίζει πως κάποια στιγμή θα αποσυρθούμε».

Με πληροφορίες από Reuters, AP, TASS, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή