Λετονία: Αυτοκίνητα που κατάσχονται από μεθυσμένους οδηγούς θα προσφέρονται στην Ουκρανία

Λετονία: Αυτοκίνητα που κατάσχονται από μεθυσμένους οδηγούς θα προσφέρονται στην Ουκρανία

Προσπάθεια για έμμεση τιμωρία της ευρείας κατανάλωσης ρωσικών οινοπνευματωδών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε την Πέμπτη τροποποιήσεις στον νόμο για την υποστήριξη του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας, οι οποίες προβλέπουν και τη δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων -που ανήκουν στο κράτος- στην ιδιοκτησία της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, προβλέπεται η μεταφορά αυτοκινήτων που κατάσχονται από μεθυσμένους οδηγούς, καθώς η χώρα της Βαλτικής σκοπεύει, όχι μόνο να περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και να τιμωρήσει εμμέσως όσους βοηθούν τη ρωσική οικονομία με την κατανάλωση βότκας.

«Θα μπορούσαμε να πουλήσουμε τα οχήματα που κατασχέθηκαν από μεθυσμένους οδηγούς, παραδίδοντάς τα για επεξεργασία ή για αποσυναρμολόγηση για ανταλλακτικά, αλλά βλέπουμε ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν χρήσιμο στήριγμα για τον λαό της Ουκρανίας», είπε ο Ράιμοντς Μπεργκμάνις, επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας του λετονικού Κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση να παραδοθούν στην Ουκρανία τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα βασίστηκε στην πρόταση του Λετονού υπουργού Οικονομικών, Αρβιλς Ασεράντενς, και ότι υποστηρίχτηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό κομμάτων.

Η απόφαση για τη μεταφορά των κατασχεμένων αυτοκινήτων για τις ανάγκες του ουκρανικού κράτους θα λαμβάνεται από τη λετονική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση. Τα οχήματα θα μεταφερθούν από οργανισμό που συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ουκρανίας και λαμβάνει αιτήματα για βοήθεια.

Με έναν σμπάρο… τρία τρυγόνια

Με τον τρόπο αυτόν, η λετονική κυβέρνηση, όχι μόνο αποθαρρύνει την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ενισχύει την Ουκρανία σε καιρό πολέμου, αλλά τιμωρεί εμμέσως και την εισαγωγή και κατανάλωση βότκας, στην οποία η Λετονία φαίνεται να είναι πρωταθλήτρια στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η κατανάλωση αλκοόλ (σε όρους καθαρού οινοπνεύματος) στον πληθυσμό της Λετονίας, ηλικίας από 15 ετών και άνω, ανέρχεται στα 12,9 λίτρα ετησίως, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, ο οποίος βρίσκεται στα 9,8 λίτρα τον χρόνο. Ειδικά στους άνδρες, στη Λετονία, ο μέσος όρος ανέρχεται στα 25,1 λίτρα τον χρόνο.

Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ το 2016, το 40% του καθαρού αλκοόλ που καταναλώνουν οι Λετονοί αφορά ισχυρά οινοπνευματώδη, όπως η βότκα (προηγείται η μπίρα με 43%), η προέλευση της οποίας στη λετονική αγορά είναι κατά κανόνα από τη γειτονική Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η κατανάλωση και το παράνομο εμπόριο βότκας έχουν αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.

Κατά τα επίσημα στοιχεία εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Λετονία, το 2020, ήταν μακράν η πρώτη χώρα στην εισαγωγή βότκας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, φέρνοντας 17.140 τόνους για τους λιγότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους της. Δεύτερη ήταν η γειτονική Λιθουανία, με 14.070 τόνους βότκας. Κύρια προέλευση της εισαγόμενης βότκας είναι, βεβαίως, η Ρωσία – αν και το λαθρεμπόριο καθιστά αδύνατη την ακριβή μέτρηση των ποσοτήτων.

Πηγή: Delfi, Ukrinform, ΠΟΥ, Statista

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT