Ο Μπάιντεν στο Κίεβο – Το παρασκήνιο και τα μηνύματα μιας ιστορικής επίσκεψης

Ο Μπάιντεν στο Κίεβο – Το παρασκήνιο και τα μηνύματα μιας ιστορικής επίσκεψης

Η οργάνωση του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στην ουκρανική πρωτεύουσα, τα επιπλέον δώρα στην Ουκρανία και τα μηνύματα για την ενότητα της Δύσης απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εναν χρόνο μετά, το Κίεβο κρατάει γερά. Η Ουκρανία επίσης. Και η Δημοκρατία αντέχει».

Συμβολικά, είναι ο Τζο Μπάιντεν ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου σε μια χώρα που βάλλεται. Το είπε εξάλλου και ο ίδιος στον πρόεδρο Ζελένσκι: «Είναι αλαζονικό εκ μέρους μου που το λέω αυτό, αλλά σκέφτηκα ότι ήταν σημαντικό ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι εδώ στην επέτειο της έναρξης της επίθεσης».

Πώς σχεδιάστηκε η επίσκεψη

Το αεροπλάνο του έφυγε, μυστικά, λίγο μετά τις 4 το πρωί από την Ουάσιγκτον. Στο Air Force One, σύμφωνα με τους New York Times, υπήρχαν ελάχιστοι δημοσιογράφοι -οι οποίοι ορκίστηκαν εχεμύθεια και στερήθηκαν ακόμη και τα τηλέφωνά τους-, μαζί με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου, την Τζεν Ο’Μάλι Ντίλον, αναπληρώτρια προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, και την Ανι Τομασίνι, διευθύντρια του Οβάλ Γραφείου.

Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, όπως λένε οι ΝΥΤ, επιβεβαίωσε ότι, έπειτα από την υπερατλαντική πτήση προς την Πολωνία, ο Μπάιντεν πέρασε τα σύνορα με τρένο, ταξιδεύοντας για σχεδόν 10 ώρες προς το Κίεβο, όπως και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι τους τελευταίους μήνες, επειδή οι πτήσεις στην εμπόλεμη ζώνη δεν είναι ασφαλείς.

Ο Μπάιντεν στο Κίεβο – Το παρασκήνιο και τα μηνύματα μιας ιστορικής επίσκεψης-1
©Reuters

Οι δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Τζο Μπάιντεν είχαν εμπάργκο δημοσίευσης οποιασδήποτε πληροφορίας έως ότου ο Αμερικανός πρόεδρος αφιχθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα – την πόλη για την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλεγε πως θα καταλάμβανε μέσα σε ένα τριήμερο.

Το Κίεβο υποδέχθηκε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ενώ ηχούσαν οι σειρήνες αεροπορικών βομβαρδισμών. Το τραγικό εμπόλεμο σκηνικό της ουκρανικής πρωτεύουσας υπενθύμισε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ουκρανία βάλλεται πανταχόθεν από τους Ρώσους, ωστόσο η Δύση είναι εκεί – ο ηγέτης που στηρίζει τους Ουκρανούς από την πρώτη στιγμή, έφτασε η ώρα να βρεθεί «ανάμεσα στα πυρά».

Με το βλέμμα και στο εσωτερικό

Ασφαλώς ο Τζο Μπάιντεν είχε και το δικό του κοινό -και την εγχώρια πολιτική σκηνή- κατά νου. Αφενός, η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης όσον αφορά τη μαζική βοήθεια στη Ουκρανία, φθίνει. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Associated Press-NORC, υπέρ της παροχής όπλων στην Ουκρανία είναι το 48% των Αμερικανών, από 60% που ήταν τον περασμένο Μάιο.

Αφετέρου, η αλλαγή των συσχετισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν τα ηνία και το Σώμα τον τελευταίο λόγο. Οι φωνές που αυξάνονται και πληθύνονται θέλουν μια εξισορρόπηση -στην καλύτερη περίπτωση- της στήριξης στον ουκρανικό λαό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Κογκρέσο έχει εγκρίνει έως τώρα 113 δισ. δολάρια για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο: «Παρ’ όλες τις διαφωνίες στο Κογκρέσο για ορισμένα θέματα, υπάρχει σημαντική ομοψυχία για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Δεν πρόκειται μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας. Πρόκειται για την ελευθερία της δημοκρατίας γενικότερα».

Ο Μπάιντεν στο Κίεβο – Το παρασκήνιο και τα μηνύματα μιας ιστορικής επίσκεψης-2
©Reuters

Οι ΗΠΑ, όμως, δεν σταματούν τη βοήθεια και ο Τζο Μπάιντεν φαντάζει ανυποχώρητος στη στήριξη προς το Κίεβο. Υποσχέθηκε άλλα 500 εκατ. δολάρια σε στρατιωτικό υλικό τις επόμενες ημέρες, κάνοντας λόγο για πυρομαχικά, πυραύλους Javelin και Howitzer, δίχως όμως να αναφέρει τα προηγμένα όπλα που έχει ζητήσει η Ουκρανία.

Η ιστορία, βέβαια, έχει δείξει ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν σπάσει πολλά ταμπού όσον αφορά το είδος της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Δύση στο Κίεβο. Όσο επιμένει η ρωσική επιθετικότητα -με αμφίβολα μέχρι ώρας αποτελέσματα- τόσο ο ελεύθερος κόσμος θα εξοπλίζει τα νέα του σύνορα. Αυτό το έχει αντιληφθεί, με τη γνώριμη καθυστέρηση και ηθική απροθυμία, μέχρι και η Γερμανία του Ολαφ Σολτς.

Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα κάνει και η Ευρώπη, όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, πάντως, σήμερα ήταν σε κλίμα ευφορίας, καθώς και μόνο η παρουσία του Τζο Μπάιντεν -λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή του μετώπου-, είναι όχι μόνο δώρα φέρουσα, αλλά εντάσσει την Ουκρανία στη χορεία των δυτικών χωρών που είναι ταγμένες στην ελευθερία και τη δημοκρατία.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Politico, οι Ουκρανοί «επιδίωκαν αυτή την επίσκεψη εδώ και πολύ καιρό».

Ο αξιωματούχος που επικαλείται ο ιστότοπος πρόσθεσε ότι η επίσκεψη είχε προετοιμαστεί «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», περίπου σε μία εβδομάδα, «με το μέγιστο επίπεδο μυστικότητας μέσω των γραμμών επικοινωνίας του υπουργού και του υφυπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή