Σάλιβαν: Ο Μπάιντεν δεν θα κονταροχτυπηθεί με τον Πούτιν στην αποψινή του ομιλία

Σάλιβαν: Ο Μπάιντεν δεν θα κονταροχτυπηθεί με τον Πούτιν στην αποψινή του ομιλία

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν είπε ότι η ομιλία του Αμερικανού προέδρου δεν θα αντικρούσει άμεσα όσα είπε ο Πούτιν. Ωστόσο, είπε ότι ο Αμερικανός ηγέτης θα αμφισβητήσει τις θεμελιώδεις αρχές των ισχυρισμών του Ρώσου ομολόγου του

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Μπάιντεν σκοπεύει να απευθύνει έκκληση την Τρίτη στις δημοκρατίες του κόσμου να συνεχίσουν να αντιστέκονται στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία ως μέρος μιας ευρείας προσπάθειας υπεράσπισης των αρχών της ελευθερίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κορυφαίος σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια.

Ο πρόεδρος θα εκφωνήσει τις παρατηρήσεις του στο Βασιλικό Παλάτι στη Βαρσοβία, όπου μίλησε σχεδόν πριν από έναν χρόνο, καθώς η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία, και θα έρθει μόλις μία ημέρα αφότου ο Μπάιντεν έκανε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ομιλία του Μπάιντεν έρχεται επίσης την ίδια μέρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε την ετήσια ομιλία στον λαό του, στην οποία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για τον πόλεμο και είπε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα χέρια των «Δυτικών αφεντικών».

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, είπε ότι η ομιλία του Αμερικανού προέδρου δεν θα αντικρούσει άμεσα όσα είπε ο Πούτιν. Ωστόσο, είπε ότι ο Αμερικανός ηγέτης θα αμφισβητήσει τις θεμελιώδεις αρχές των ισχυρισμών του Ρώσου ομολόγου του.

«Δεν στήσαμε αναλόγως την ομιλία, για να απαντήσουμε σε καθετί», είπε ο Σάλιβαν. «Δεν πρόκειται για ρητορικό διαγωνισμό. Είναι μια καταφατική δήλωση αξιών, ένα όραμα για το πώς πρέπει να μοιάζει ο κόσμος που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε και να υπερασπιστούμε».

Ο Σάλιβαν απέρριψε τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι η Δύση ήταν υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία σταματήσει να πολεμά στην Ουκρανία και πάει σπίτι της, ο πόλεμος τελειώνει», είπε. «Εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι σταματήσουν να τη βοηθούν να πολεμήσει, η Ουκρανία εξαφανίζεται από τον χάρτη».

Στην ομιλία του στη Βαρσοβία πριν από έναν χρόνο, ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τις χώρες του ΝΑΤΟ και τον υπόλοιπο κόσμο να ενωθούν σε έναν συνασπισμό για να αντισταθούν στην εισβολή, ζητώντας τη συνέχιση της επιβολής αυστηρών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά και έκανε έκκληδη για βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Εκείνη την εποχή, υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα πετύχαινε να ενώσει αυτό τον συνασπισμό. Εκτοτε, οι δημοκρατίες έχουν επιβάλει κυρώσεις και έχουν παραδώσει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι τα κρίσιμα ερωτήματα έχουν απαντηθεί.

«Πιστεύει ότι έχουμε απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα για την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας σχετικά με τη δέσμευσή μας στις θεμελιώδεις αρχές και για την προθυμία μας να εντείνουμε τις ενέργειές μας», είπε ο Σάλιβαν για τον πρόεδρο.

Ο πόλεμος, ωστόσο, συνεχίστηκε παρ’ όλες αυτές τις προσπάθειες και υπάρχει αυξανόμενη πίεση στην Ουκρανία –μεταξύ άλλων από ορισμένους συμμάχους– να βρει έναν τρόπο να τερματιστεί η σύγκρουση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα παραχωρηθεί κάποιο έδαφος που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Ο Σάλιβαν είπε ότι ο Μπάιντεν δεν θα αναφερθεί απευθείας στο ζήτημα του τερματισμού του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων στις παρατηρήσεις του σήμερα.

«Δεν πρόκειται να σκιαγραφήσει με κανενός είδους λεπτομέρειες ένα όραμα για διπλωματικό τέλος του πολέμου», είπε ο Τζέικ Σάλιβαν. «Και όχι επειδή δεν πιστεύουμε ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει με δίκαιους όρους, σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ. Αλλά μάλλον επειδή ισχύει αυτό που έχει πει πολλές φορές: “Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία”. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να υπαγορεύσουν αυτούς τους όρους».

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή