Πυρηνικά: Η Δύση καταδικάζει την απόσυρση της Ρωσίας από τη «New START»

Πυρηνικά: Η Δύση καταδικάζει την απόσυρση της Ρωσίας από τη «New START»

Το Παρίσι «υπενθυμίζει ότι η συνθήκη New START συνιστά ένα βασικό εργαλείο της διεθνούς αρχιτεκτονικής ελέγχου των πυρηνικών όπλων και της στρατηγικής σταθερότητας»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία «να επιδείξει υπευθυνότητα και να αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατόν» την απόφασή της όσον αφορά τη συμμετοχή της στη ρωσοαμερικανική συνθήκη New START για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων.

Το Παρίσι «υπενθυμίζει ότι η συνθήκη New START συνιστά ένα βασικό εργαλείο της διεθνούς αρχιτεκτονικής ελέγχου των πυρηνικών όπλων και της στρατηγικής σταθερότητας» ανέφερε η Αν-Κλερ Λεζάντρ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα του αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία αυτή, δηλώνοντας επίσης έτοιμος να ξαναρχίσει τις πυρηνικές δοκιμές.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Γαλλία, όπως και άλλοι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ήδη από τις 3 Φεβρουαρίου την ανησυχία για τη συνέχιση αυτής της συνθήκης, επειδή η Ρωσία δεν τηρούσε τις υποχρεώσεις της.

Το Παρίσι θεωρεί επίσης πολύ σημαντική τη Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, την οποία υπέγραψε και επικύρωσε η Ρωσία και, μέχρι να τεθεί σε ισχύ, αναμένει από τη Ρωσία να τηρήσει το μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές.

Μηνύματα και από ΗΠΑ, Γερμανία

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η απόφαση του Πούτιν να αποσυρθεί η Ρωσία από τη συνθήκη New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, υποβιβάζει τις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε περιοχή της Τουρκίας που καταστράφηκε από τον πρόσφατο σεισμό, η Μπέρμποκ ανέφερε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει επανειλημμένα τον Ρώσο πρόεδρο να μην καταφεύγει σε πυρηνικές απειλές στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής του με τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «πολύ απογοητευτική και ανεύθυνη» την απόφαση της Ρωσία για τη New START, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει «έτοιμη να συζητήσει» με τη Μόσχα το θέμα των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

«Παραμένουμε έτοιμοι να μιλήσουμε για περιορισμούς στρατηγικών όπλων ανά πάσα στιγμή με τη Ρωσία, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο συμβαίνει, στον κόσμο ή στις σχέσεις μας», ανέφερε.

Ο κόσμος αναμένει από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις να ενεργήσουν υπεύθυνα, συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή