Πόλεμος στην Ουκρανία: Ψυχρή υποδοχή από ΝΑΤΟ και ΕΕ στο κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ψυχρή υποδοχή από ΝΑΤΟ και ΕΕ στο κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο

Με δυσπιστία αντέδρασαν Στόλτενμπεργκ και Φον ντερ Λάιεν στην κίνηση του Πεκίνου

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αντέδρασε την Παρασκευή επιφυλακτικά σε μια κινεζική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Πεκίνο δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία ως μεσολαβητής.

«Η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία γιατί δεν μπόρεσε να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία», είπε σε δημοσιογράφους στο Ταλίν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο είχε υπογράψει συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγες μέρες πριν από την εισβολή.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Κίνα δεν έχει μοιραστεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο αλλά ορισμένες αρχές.

«Πρέπει να το δούμε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, και αυτό είναι το πλαίσιο που η Κίνα έχει ήδη πάρει θέση υπέρ της μιας πλευράς υπογράφοντας, για παράδειγμα, μια συμφωνία “απεριόριστης φιλίας” ακριβώς πριν από την εισβολή» στην Ουκρανία, σημείωσε.

«Επομένως, θα εξετάσουμε τις αρχές, φυσικά, αλλά θα τις εξετάσουμε με φόντο ότι η Κίνα έχει πάει με το ένα μέρος», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters, CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή