Οχάιο: Πάνω από 43.000 τα νεκρά ψάρια από τα τοξικά αέρια μετά τον εκτροχιασμό – Φόβοι για την ανθρώπινη υγεία

Οχάιο: Πάνω από 43.000 τα νεκρά ψάρια από τα τοξικά αέρια μετά τον εκτροχιασμό – Φόβοι για την ανθρώπινη υγεία

Παρά τις ανησυχίες των πολιτών για τις πιθανές επιπτώσεις του ατυχήματος στην υγεία τους, οι αρχές εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν πως ο αέρας είναι «ασφαλής» και ότι οι αναλύσεις του νερού στο δημοτικό σύστημα ύδρευσης δεν αποκάλυψαν την παρουσία κάποιου ρυπαντικού παράγοντα.

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάτοικοι του Οχάιο με πονοκεφάλους και ναυτία γύρω από το σημείο εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας που μετέφερε επικίνδυνα χημικά, εκφράζουν φόβους για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατυχήματος στην ανθρώπινη υγεία. 

Ήδη, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι επιπτώσεις στα ζώα της περιοχής. 

Όπως ανακοίνωσαν κρατικοί αξιωματούχοι, ο εκτροχιασμός πιστεύεται πως σκότωσε πάνω από 43.000 ψάρια, αμφίβια, καρκινοειδή και άλλα υδρόβια πλάσματα στα κοντινά ρέματα και κανάλια.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθούν τα τοπικά οικοσυστήματα. Ξέρουμε πως δε θα είναι γρήγορη διαδικασία, αλλά θα αποκατασταθούν», σημείωσε η Μέρι Μερτζ, διευθύντρια της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων του Οχάιο. 

Οι ντόπιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως δεν έχουν υπάρξει παρενέργειες, ασθένειες ή θάνατοι σε ζώα στεριάς, κάτι ωστόσο που δεν σταματά τους κατοίκους να εκφράζουν το φόβο τους για άρρωστα ζώα και τις επιπτώσεις στην άγρια ζωή της περιοχής. 

Όπως υποστηρίζει η Κέιλα Μίλερ, κάτοικος της περιοχής, μια νύχτα τακτοποιούσε τα κοτόπουλά της, όταν βρήκε ψόφιο τον κόκορα. Άρχισε να υποψιάζεται πως κάτι δεν πήγαινε καλά, όταν και άλλα κοτόπουλα είχαν συμπτώματα που δε συνήθιζαν. Ένα είχε κρίσεις, άλλο σταμάτησε να περπατά. Όπως λέει η ίδια, θεωρεί πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των τοξικών χημικών που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τον εκτροχιασμό. «Προτού συμβεί αυτό όλα τους ήταν υγιέστατα» λέει.

Χιλιάδες νεκρά ψάρια

Οι αξιωματούχοι εξέτασαν τα ρέματα σε τέσσερις τοποθεσίες, απομακρύνοντας τα νεκρά ζώα ώστε τα πτωματοφάγα ζώα να μην καταναλώσουν κουφάρια μολυσμένων ψαριών. 

Τα περισσότερα από τα 43.700 νεκρά υδρόβια πλάσματα, ήταν μικρά ψάρια που πιθανότατα ψόφησαν αμέσως μετά τον εκτροχιασμό δίπλα στο ρέμα, σημειώνει η Μερτζ. 

Όπως είπε, κανένα από αυτά τα πλάσματα δε θεωρείτο απειλούμενο. 

Ωστόσο, ντόπιοι καταγγέλλουν ασθένειες στις φάρμες τους. Η Μίλερ που ζει σε οικογενειακή φάρμα με πάνω από 100 ζώα, έκανε λόγο για δύο νεκρά κουνέλια σε διάστημα 24 ωρών. Και δεν είναι η μόνη που αναφέρει συμπτώματα που υποδηλώνουν ασθένεια σε ζώα. 

«Κανείς δεν έχει απαντήσεις»

Από τον εκτροχιασμό και το πύρινο χάος που ακολούθησε, κανείς δεν τραυματίστηκε. Ωστόσο, υπό το φόβο πιθανής έκρηξης και προς αποφυγή αυτού του ενδεχομένου, οι αξιωματούχοι άρχισαν να πραγματοποιούν ελεγχόμενες εκρήξεις.

Τόσο το χλωριούχο βινύλιο, καρκινογόνο, εξαιρετικά εύφλεκτο χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών, όσο και άλλα εύφλεκτα χημικά που μεταφέρονταν στην αμαξοστοιχία -όπως  2-βουτοξυαιθανόλη, ακρυλικός 2-αιθυλεξυλεστέρας, ακρυλικός βουτυλεστέρας, μεθυλοπροπένιο- απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον μετά τον εκτροχιασμό. 

Οχάιο: Πάνω από 43.000 τα νεκρά ψάρια από τα τοξικά αέρια μετά τον εκτροχιασμό – Φόβοι για την ανθρώπινη υγεία-1
Τόσο το χλωριούχο βινύλιο, όσο και άλλα εύφλεκτα χημικά που μεταφέρονταν στην αμαξοστοιχία -όπως  2-βουτοξυαιθανόλη, ακρυλικός 2-αιθυλεξυλεστέρας, ακρυλικός βουτυλεστέρας, μεθυλοπροπένιο- απελευθερώθηκαν στο περιβάλλον μετά τον εκτροχιασμό – Πηγή: AP Photo 

Αυτή την εβδομάδα, το τμήμα Υγείας του Οχάιο άνοιξε κλινική για δωρεάν εξετάσεις σε εκκλησία της πόλης, εν μέσω ανησυχίας των πολιτών για τους κινδύνους που ενέχει το ατύχημα για την ανθρώπινη υγεία. 

Πολλοί εξακολουθούν να έχουν έντονα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, ναυτία, βήχα, μια αίσθηση καύσου στο λαιμό και τη μύτη και κρίσεις πανικού. 

Ο συνταξιούχος Ρον Καρατέλι και η σύζυγός του, Πέγκι ζουν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το σημείο εκτροχιασμού και δεν κατάφεραν να επιστρέψουν σπίτι τους λόγω παρενεργειών. 

«Κάθε φορά που προσπαθούμε να γυρίσουμε στο σπίτι, εγώ νιώθω τα μάτια και το λαιμό μου να καίνε και έχω μια αίσθηση χημικού στο στόμα μου, δεν είναι καλό… Τι θα συμβεί σε εμένα και σε άλλους μακροπρόθεσμα; Κανείς δεν έχει απάντηση. Είναι έστω ασφαλές να φυτέψεις κήπο; Εμείς είμαστε μεγάλοι, σε λίγο θα πεθάνουμε. Αλλά τι γίνεται με τα μικρά παιδιά στην πόλη; Τι επιπτώσεις θα έχει όλο αυτό σ’εκείνα;» διερωτάται ο 63χρονος. 

Ήδη, κάποιοι από τους κατοίκους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της σιδηροδρομικής εταιρείας.

Παρόλα αυτά, οι αρχές εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν πως ο αέρας είναι «ασφαλής» και ότι οι αναλύσεις του νερού στο δημοτικό σύστημα ύδρευσης δεν αποκάλυψαν την παρουσία κάποιου ρυπαντικού παράγοντα.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες καθαρισμού του Ιστ Παλεστάιν, εν μέσω ομοσπονδιακής έρευνας για ατύχημα. 

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος (EPA) έδωσε εντολή στην εταιρεία Norfolk Southern να «καθαρίσει το έδαφος και τους υδάτινους πόρους που μολύνθηκαν» και να «αποζημιώσει την EPA για τις υπηρεσίες απορρύπανσης που θα προσφερθούν στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις για να έχουν περαιτέρω εγγύηση».

Πηγή: BBC/Washington Post/Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή