Περιοδεία Άντονι Μπλίνκεν στην… πίσω αυλή της Ρωσίας

Περιοδεία Άντονι Μπλίνκεν στην… πίσω αυλή της Ρωσίας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε τις πρώτες επισκέψεις της θητείας του σε Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες προτού ο Λευκορώσος ηγέτης – και στενός φίλος του Πούτιν – Αλεξάντερ Λουκασένκο συναντηθεί με το Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετέβη στην κεντρική Ασία και πιο συγκεκριμένα σε Καζακστάν (Αστάνα) και Ουζμπεκιστάν (Τασκένδη).

Κατά την παραμονή του στην Αστάνα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών πέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών (C5): του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, της Κιργιζίας/Κιργιστάν, του Τατζικιστάν και του Τουρκμενιστάν.  

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή, επιπλέον των 25 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε ήδη υποσχεθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για τον ίδιο σκοπό.

Ο Μπλίνκεν θέλει να στείλει σήματα αμερικανικής αλληλεγγύης προς την πλευρά των γειτόνων της Ρωσίας στην προσπάθειά του να διασφαλίσει ότι οι εμπορικοί δρόμοι αυτών των χωρών δεν θα χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ρωσικά συμφέροντα λόγω του πολέμου στην Ουρκανία, σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero, ενώ και το πρακτορείο Reuters βλέπει μια απόπειρα βαθύτερης ανάμειξης των ΗΠΑ στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας με φόντο το Ουκρανικό.  

Υπενθυμίζεται ότι χώρες όπως το Καζακστάν και ηγεσίες όπως είναι εκείνη του Καζακστανού προέδρου Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ έχουν πάρει ανοιχτά θέση κατά της Μόσχας αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters, Gzero

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή