Κίνα: Ο Σι ζητεί συντονισμό του στρατού με τα παγκόσμια πρότυπα

Κίνα: Ο Σι ζητεί συντονισμό του στρατού με τα παγκόσμια πρότυπα

Η χώρα πρέπει «να αναβαθμίσει συστηματικά τη συνολική ισχύ της για να αντιμετωπίσει στρατηγικούς κινδύνους, να διαφυλάξει στρατηγικά συμφέροντα και να πραγματοποιήσει στρατηγικούς στόχους», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ζήτησε «γρηγορότερο συντονισμό των ενόπλων δυνάμεων με τα πρότυπα παγκόσμιας κλάσης» σε ομιλία του λίγες μέρες αφότου προειδοποίησε ότι η χώρα απειλείται από μιαν εκστρατεία «περιορισμού, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας» από την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η Κίνα πρέπει να μεγιστοποιήσει τις «εθνικές στρατηγικές της ικανότητες» σε μια προσπάθεια «να αναβαθμίσει συστηματικά τη συνολική ισχύ της χώρας για να αντιμετωπίσει στρατηγικούς κινδύνους, να διαφυλάξει στρατηγικά συμφέροντα και να πραγματοποιήσει στρατηγικούς στόχους», δήλωσε ο Σι χθες, Τετάρτη.

Τα σχόλιά του προς τους αντιπροσώπους στο Κοινοβούλιο που εκπροσωπούν τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τη στρατιωτική πτέρυγα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, και την παραστρατιωτική Λαϊκή Ενοπλη Αστυνομία μεταδόθηκαν από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Σι έκανε μια σειρά εκκλήσεων για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της αυτοδυναμίας στην επιστήμη και την τεχνολογία, να ενισχυθούν οι στρατηγικές ικανότητες σε τομείς έκτακτης ανάγκης, να γίνουν οι βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες πιο ανθεκτικές και να καταστούν τα εθνικά αποθέματα «πιο ικανά να διαφυλάξουν την εθνική ασφάλεια».

Το πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τον Σι συνδυάζεται με μια σειρά από εθνικές στρατηγικές που έχουν ήδη ξεκινήσει, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας «Made in China 2025», για να καταστήσει την Κίνα κυρίαρχη σε 10 βασικούς τομείς, από τα ολοκληρωμένα κυκλώματα μέχρι την αεροδιαστημική, και της εκστρατείας δεκαετιών για ενσωμάτωση πολιτικού και στρατιωτικού τομέα στην οικονομία.

Ο Σι ανέφερε επίσης την ανάγκη «να επιτευχθούν οι στόχοι για την εκατονταετηρίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού το 2027», ημερομηνία κατά την οποία, σύμφωνα με ορισμένους Αμερικανούς παρατηρητές, η Κίνα σκοπεύει να διαθέτει την ικανότητα να κατακτήσει την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, σύμμαχο των ΗΠΑ, με στρατιωτικά μέσα.

Η Κίνα έχει ορίσει τους στόχους της εκατονταετηρίδας με –ως επί το πλείστον– αόριστους όρους, όπως το να βασίζεται περισσότερο στην πληροφορία και να συντονιστεί ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός με τα «πρότυπα παγκόσμιας κλάσης».

Η Κίνα πρέπει να οικοδομήσει «ένα ισχυρό σύστημα στρατηγικών αποτρεπτικών δυνάμεων, να αυξήσει την παρουσία μάχιμων δυνάμεων σε νέους τομείς και να προωθήσει τη βαθιά στρατιωτική εκπαίδευση με προσανατολισμό στη μάχη», σύμφωνα με περυσινή ομιλία του Σι.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας έχει διπλασιαστεί περίπου την τελευταία δεκαετία, επιτρέποντάς τη να διατηρήσει τον μεγαλύτερο μόνιμο στρατό στον κόσμο, με 2 εκατομμύρια μέλη, το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο σε αριθμό πλοίων και τις μεγαλύτερες δυνάμεις πυραύλων και αεροπορίας στον Ινδο-Ειρηνικό.

Το πιο πρόσφατο σχόλιό του ήρθε έπειτα από ομιλία τη Δευτέρα σε αντιπροσώπους που συμμετείχαν στην ετήσια σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, που κατέδειξε την κινεζική απογοήτευση για τους περιορισμούς των ΗΠΑ στην πρόσβαση στην τεχνολογία και την υποστήριξή τους στην Ταϊβάν και τα περιφερειακά στρατιωτικά μπλοκ με ασυνήθιστα ωμά λόγια.

«Οι δυτικές χώρες υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εφαρμόσει τον πλήρη περιορισμό, την περικύκλωση και την καταστολή της Κίνας, γεγονός που έχει φέρει άνευ προηγουμένου σοβαρές προκλήσεις στην ανάπτυξη του έθνους μας», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις απάντησε λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον θέλει να «συνυπάρξει υπεύθυνα» στο παγκόσμιο εμπόριο και το πολιτικό σύστημα και δεν έχει καμία πρόθεση να καταστείλει την Κίνα.

«Δεν πρόκειται για περιορισμό της Κίνας. Δεν πρόκειται για καταστολή της Κίνας. Δεν πρόκειται για αναχαίτιση της Κίνας», δήλωσε ο Πράις. «Θέλουμε να έχουμε δίκαιο και εποικοδομητικό ανταγωνισμό» που «δεν στρέφεται σε μια τέτοια σύγκρουση».

Πηγή: Associated Press

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή