Γαλλία: Η Μπορν παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση για την ψήφιση του συνταξιοδοτικού

Γαλλία: Η Μπορν παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση για την ψήφιση του συνταξιοδοτικού

Ενεργοποιήθηκε το περίφημο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, με το οποίο προωθείται το περίφημο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία. Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν ενεργοποίησε ειδική διαδικασία για να προωθήσει το περίφημο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία, εν μέσω κραυγών και συνθημάτων από αριστερούς νομοθέτες που κρατούσαν πλακάτ κατά της μεταρρύθμισης.

Η κίνηση αυτή, με τη χρήση του λεγόμενου άρθρου 49.3 του Συντάγματος, θα εξασφαλίσει την έγκριση του νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη, αλλά καταδεικνύει ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Η Μπορν έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες όταν έφτασε στην Εθνοσυνέλευση για να ανακοινώσει την ειδική διαδικασία. Η συνεδρίαση διακόπηκε για δύο λεπτά, καθώς αριστεροί νομοθέτες, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, εμπόδισαν την Μπορν να μιλήσει.

Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Οχι στα 64 χρόνια».

Οταν η συνεδρίαση επαναλήφθηκε, η Μπορν πήρε τον λόγο, αλλά η ομιλία της πνίγηκε σε μεγάλο βαθμό από αποδοκιμασίες και συνθήματα βουλευτών της αντιπολίτευσης και φωνές για «παραίτηση», σε μια σπάνια χαοτική σκηνή στο γαλλικό Κοινοβούλιο.

Γαλλία: Η Μπορν παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση για την ψήφιση του συνταξιοδοτικού-1
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν στα έδρανα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. (©Reuters)

Η προσφυγή στο μέτρο είναι πιθανό να εξοργίσει περαιτέρω τα συνδικάτα, τους διαδηλωτές και τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, που λένε ότι η αναμόρφωση των συντάξεων είναι άδικη και περιττή.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αντάξια της Πέμπτης Δημοκρατίας μας, της γαλλικής δημοκρατίας. Μέχρι τελευταίας στιγμής, το Κοινοβούλιο γελοιοποιήθηκε, ταπεινώθηκε», δήλωσε ο Φαμπιάν Ρουσέλ, επικεφαλής του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, δήλωσε στο Reuters νωρίτερα την Πέμπτη ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επιφέρει «ανεξέλεγκτη οργή» έπειτα από εβδομάδες κυλιόμενων απεργιών και διαδηλώσεων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πιθανό να ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ωστόσο αυτό είναι απίθανο να περάσει, καθώς οι περισσότεροι συντηρητικοί νομοθέτες πιθανότατα θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση.

Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του λένε ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη για να βγει το συνταξιοδοτικό σύστημα από το «κόκκινο» μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η αποτυχία του να περάσει η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου αποτελεί πλήγμα για τις ικανότητες του Μακρόν να επιτύχει συμβιβασμούς στο Κοινοβούλιο και να προβεί σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή