Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας

Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε δεδομένα, αξιοποιώντας έξι βασικούς παράγοντες: την κοινωνική υποστήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την απουσία διαφθοράς.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Φινλανδία είναι ένα ευτυχισμένο μέρος, καθώς, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η χώρα ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη στον κόσμο, στην ετήσια έκθεση του World Happiness Report για το 2023, η οποία κατατάσσει την παγκόσμια ευτυχία σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται πως η έκθεση δημοσιεύεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας.

Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε δεδομένα από πηγές όπως η Gallup World Poll, αξιοποιώντας έξι βασικούς παράγοντες: την κοινωνική υποστήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την απουσία διαφθοράς.

Ο φετινός κατάλογος έχει πολλές ομοιότητες με τις προηγούμενες εκθέσεις του 2022, του 2021, του 2020 και του 2019, καθώς οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται και πάλι στις πρώτες θέσεις. Οπως και το 2022, η Δανία βρίσκεται ξανά δεύτερη, ακολουθούμενη από την Ισλανδία.

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας-1
Πηγή: World Happiness Report 2023

Γιατί η Φινλανδία; 

Γιατί η Φινλανδία είναι, όμως, η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο; Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Aalto της Φινλανδίας, υπάρχουν αρκετοί βασικοί παράγοντες. Φαίνεται να υπερέχει εδώ λόγω της ικανότητας του φινλανδικού συστήματος πρόνοιας να βοηθά τους πολίτες της, οι οποίοι αισθάνονται περισσότερο απ’ όλους πως η Πολιτεία τούς φροντίζει», λέει ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Aalto, Φρανκ Μαρτέλα.

«Τα σχετικά γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας και η σχεδόν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη βοηθούν στην άμβλυνση των πηγών δυσαρέσκειας, διασφαλίζοντας πως λίγοι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους» αναφέρει ο καθηγητής.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση στον νέο Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας 2023, ο οποίος αξιολογεί τις χώρες για την περίοδο 2020-2022.

Στην προηγούμενη δημοσίευση του Δείκτη που έγινε πέρσι και κάλυπτε την περίοδο 2019-2021, η χώρα μας βρισκόταν πάλι στην ίδια θέση. Επίσης, κράτη όπως η Μαλαισία, το Ουζμπεκιστάν, η Ουγγαρία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Βραζιλία κ.ά. θεωρούνται πιο ευτυχισμένα έθνη από την Ελλάδα. Αντιθέτως, χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται η Ταϊλάνδη, η Μογγολία, το Βιετνάμ, η Μολδαβία κ.ά.

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας-2
Πηγή: World Happiness Report 2023

Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε φέτος με 5.931 βαθμούς, έναντι 7.804 της πρώτης Φινλανδίας. Την πρώτη 15άδα συμπληρώνουν, κατά σειρά, οι χώρες Δανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία, Αυστραλία, Καναδάς, Ιρλανδία, ΗΠΑ. Η Γερμανία είναι στην 16η θέση και η Γαλλία στην 21η.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT