Εκλογικό ντέρμπι στην Τουρκία πάνω από τις κάλπες

Εκλογικό ντέρμπι στην Τουρκία πάνω από τις κάλπες

Εκλογικό ντέρμπι μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προβλέπει ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, Οζέρ Σεντζάρ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εκλογικό ντέρμπι μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προβλέπει ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, Οζέρ Σεντζάρ και τονίζει πως «ο νικητής των εκλογών θα καθοριστεί από αυτόν που θα ελέγχει καλύτερα τις κάλπες και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από εκεί».

Ο κ. Σεντζάρ σε δηλώσεις του στην «Κ» αναφέρει πως «σήμερα το ποσοστό του Ερντογάν είναι στο 42% και του Κιλιτσντάρογλου φθάνει στο 44,5%, μπορούμε να πούμε και 45%. Οι εκλογές θα οδηγηθούν στον δεύτερο γύρο. Aν και οι Κούρδοι έχουν δικό τους υποψήφιο τότε σίγουρα μιλάμε για δεύτερο γύρο».

Ο κ. Σεντζάρ τονίζει πως ο σεισμός μείωσε τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, όχι όμως σε τέτοιον βαθμό που θα περίμενε η αντιπολίτευση. «Tον Ιανουάριο, πριν από τον σεισμό, το ποσοστό του AKP (Kόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) ήταν στο 39%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) περίπου στο 7%-8% και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στο 26%. Υστερα από δυο μήνες το ποσοστό του AKP μειώθηκε στο 34%. Δηλαδή μειώθηκε 5 μονάδες. Βασικά πρέπει να πούμε πως το AKP έχασε μόλις 5 μονάδες, διότι υπήρχε εκτίμηση για μεγαλύτερη πτώση. Το CHP δεν έχει κάποια διαφοροποίηση και παραμένει περίπου στο 26%».

Ο πρόεδρος της Metropoll τονίζει πως με τα σημερινά δεδομένα η κυβερνητική συμμαχία AKP-MHP θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

O υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, Κ. Κιλιτσντάρογλου, έκανε άνοιγμα στους Κούρδους και συναντήθηκε με τα στελέχη του HDP στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Σεντζάρ αναφέρει πως «τα ποσοστά είναι κοντά. Ολα είναι στο 48%-52%, 49%-51% ή στο 50%-50%. Αυτό που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών είναι η εξασφάλιση της κάθε κάλπης. Δηλαδή όποια ομάδα καταφέρει να προστατεύσει τις κάλπες, να πάρει το επίσημο αντίγραφο του εγγράφου το οποίο θα έχει το αποτέλεσμα. Οποιος το καταφέρει αυτό, τότε αυτός θα κερδίσει τις εκλογές».

Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έκανε άνοιγμα στους Κούρδους και συναντήθηκε με τα στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στο κοινοβούλιο.

«Αυτός που έρχεται με εκλογές φεύγει με εκλογές, είναι βασικός κανόνας της δημοκρατίας. Είναι όμως λάθος να διορίζεις κυβερνήτες· εξαφανίζεις τη δημοκρατία, υποθηκεύεις την ψήφο του λαού και δεν αναγνωρίζεις τη βούληση του λαού. Είναι εναντίον της δημοκρατίας», δήλωσε και τόνισε πως τα προβλήματα –όπως το Κουρδικό ζήτημα– μπορούν να επιλυθούν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η συμπρόεδρος του HDP, Περβίν Μπουλντάν, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πολιτική κίνηση που έκανε ο κ. Κιλιτσντάρογλου και δήλωσε ότι «ο στόχος της συνάντησης ήταν να δείξουμε πως είμαστε υπέρ της επίλυσης του Κουρδικού προβλήματος μέσα στο κοινοβούλιο και για τον λόγο αυτό τον υποδεχθήκαμε εδώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή