Νετανιάχου: Παγώνει τη μεταρρύθμιση για να αποφευχθεί o «εμφύλιος πόλεμος»

Νετανιάχου: Παγώνει τη μεταρρύθμιση για να αποφευχθεί o «εμφύλιος πόλεμος»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε, σήμερα, ότι θα καθυστερήσει τη δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου της μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης. Κι αυτό, με σκοπό να επιτευχθεί «ευρεία συναίνεση».

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε, σήμερα, ότι θα καθυστερήσει τη δεύτερη και την τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου της μεταρρύθμισης του συστήματος δικαιοσύνης, όπερ σημαίνει ότι η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, που έχει προκαλέσει τόσο πολλές αντιδράσεις στη χώρα αλλά και εκτός αυτής, προς το παρόν «παγώνει». Κι αυτό, με σκοπό να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση, όπως δήλωσε σήμερα ο Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η οριστική έγκριση των νομοσχεδίων θα αναβληθεί για την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, μετά από τη γιορτή του εβραϊκού Πάσχα (5 – 13 Απριλίου).

«Υπάρχει στη χώρα μια εξτρεμιστική μειοψηφία που είναι έτοιμη να μας διχάσει. Εγώ όμως δεν είμαι έτοιμος να κάνω κομμάτια και να διχάσω αυτό το έθνος. Θα γυρίσω κάθε πέτρα για να βρω μια λύση», δήλωσε ο Νετανιάχου.  

«Βρισκόμαστε σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι. Μας δίνω χρόνο για διάλογο. Αυτή η κρίση μας υποχρεώνει όλους να δράσουμε με υπευθυνότητα», σημείωσε, μεταξύ άλλων.  

«Όταν υπάρχει η επιλογή να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος μέσω του διαλόγου, μας δίνω χρόνο για διάλογο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι κάνει αυτήν την επιλογή από θέση εθνικής ευθύνης και υπευθυνότητας. 

Αμέσως μετά τις σημερινές ανακοινώσεις του Νετανιάχου, το Histadrout, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ, ματαίωσε τη γενική απεργία που είχε κηρύξει νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμη και τώρα, έπειτα από όσα επεισοδιακά έχουν προηγηθεί, ο Νετανιάχου δεν παραλείπει να εκφράσει την πεποίθηση ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης τελικώς, ακόμη και αν καθυστερήσει, θα περάσει.

Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν επιφυλακτικά την απόφαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να καθυστερήσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα εργαστούν με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, εφόσον η κυβέρνηση είναι ειλικρινής.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ είπε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο Νετανιάχου δεν «μπλοφάρει» διότι στο παρελθόν είχε «κακή εμπειρία» μαζί του.

«Από την άλλη πλευρά, αν η κυβέρνηση ξεκινήσει έναν πραγματικό και ειλικρινή διάλογο, μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση – ισχυρότεροι και πιο ενωμένοι – και μπορούμε να το μετατρέψουμε όλο αυτό σε μια καθοριστική στιγμή για την ικανότητά μας να ζούμε όλοι μαζί», ανέφερε ο Λαπίντ στην ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την ανακοίνωση του Νετανιάχου περί «αναβολής» της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης, κάτι που «δίνει περισσότερο χρόνο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης» ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Εξακολουθούμε να καλούμε τους πολιτικούς αξιωματούχους του Ισραήλ να βρουν μια συμβιβαστική λύση το συντομότερο δυνατόν», είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Από το Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επαίνεσε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα σύστημα «ελέγχου και ισορροπιών».   

Με πληροφορίες από Reuters, the Times of Israel, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή