Οι ΗΠΑ θρηνούν ξανά

Ο Μπάιντεν απηύθυνε νέα έκκληση για την ψήφιση αυστηρής νομοθεσίας για τον περιορισμό πωλήσεων αυτόματων όπλων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΣΒΙΛ. Μανιφέστο και λεπτομερές σχεδιάγραμμα του σχολικού κτιρίου του Τενεσί εντόπισαν στο διαμέρισμα της 28χρονης δράστιδος της επίθεσης με έξι νεκρούς σε δημοτικό σχολείο πρεσβυτεριανών προτεσταντών οι Αρχές, παρότι το κίνητρό της δεν είχε αποσαφηνιστεί. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε στις 10.15 το πρωί της Δευτέρας για ένοπλη γυναίκα στο σχολείο της Κιβωτού της Διαθήκης, μικρό ιδιωτικό χριστιανικό δημοτικό, όπου είχε φοιτήσει πριν από μία εικοσαετία η 28χρονη. Μόλις 15 λεπτά με την πρώτη κλήση στις Αρχές, η νέα γυναίκα έπεφτε νεκρή από σφαίρες αστυνομικών, αφού είχε όμως σκοτώσει τρία παιδιά και τρεις ενηλίκους. Τα ανήλικα θύματα ήταν ηλικίας οκτώ με εννέα ετών, ενώ στα θύματα ήταν τρεις εκπαιδευτικοί. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται και η 60χρονη Κάθριν Κουνς, επικεφαλής του σχολείου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των Αρχών, η 28χρονη δράστις Οντρεϊ Χέιλ ήταν διεμφυλική, έχοντας γεννηθεί γυναίκα. Η Χέιλ εισέβαλε στο κτίριο κρατώντας δύο αυτόματα τουφέκια τύπου AR-15 και ένα πιστόλι των εννέα χιλιοστών, ενώ όπως έδειξε η έρευνα στο διαμέρισμά της η 28χρονη είχε παρακολουθήσει τις κινήσεις των εκπαιδευτικών καταγράφοντας την πρωινή ρουτίνα του σχολείου. Οπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές του Νάσβιλ, η Χέιλ βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση για συναισθηματική διαταραχή, γεγονός που δεν την εμπόδισε να προμηθευτεί νόμιμα επτά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των τριών που χρησιμοποίησε στη φονική επίθεση.

Τα σχεδιαγράμματα της Χέιλ απεικόνιζαν κάτοψη του κτιρίου, με υπογραμμισμένες τις οδούς διαφυγής από αυτό, κάνοντας τις Αρχές να υποθέτουν ότι η δράστις σχεδίαζε να διαφύγει μετά την πράξη της. Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης ανακοίνωσε ότι η Χέιλ «είχε εκδηλώσει παράπονα για τα χρόνια που πέρασε στο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο».

Το περιστατικό οδήγησε μία ακόμη φορά τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απευθύνει έκκληση στους Αμερικανούς νομοθέτες για την ψήφιση αυστηρής ομοσπονδιακής νομοθεσίας για τον περιορισμό πωλήσεων αυτόματων όπλων. «Αρκετά! Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: το Κογκρέσο πρέπει να νομοθετήσει. Είναι ώρα οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες να επιδείξουν τόλμη», είπε χθες το πρωί η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που δημοτικό σχολείο μπαίνει στο στόχαστρο ένοπλης γυναίκας στις ΗΠΑ. Το 2022, νέος άνδρας σκότωσε 19 μαθητές και δύο καθηγητές σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, ενώ το 2012 νεαρός άνδρας σκότωσε τη μητέρα του, προτού μεταβεί στο δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ για να σκοτώσει 20 παιδιά και έξι ενηλίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT