Η Ιταλία δρομολογεί την απαγόρευση κρέατος εργαστηρίου «για την προστασία της παραδοσιακής διατροφής»

Η Ιταλία δρομολογεί την απαγόρευση κρέατος εργαστηρίου «για την προστασία της παραδοσιακής διατροφής»

Το κρέας, που καλλιεργείται και αναπτύσσεται σε εργαστήριο, παρότι προέρχεται από ζωικά κύτταρα, είναι μια «ηθική εναλλακτική» που δεν βλάπτει τα ζώα, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, λένε οι οργανώσεις.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας προωθεί νομοσχέδιο για την απαγόρευση του παραγόμενου σε εργαστήριο συνθετικού κρέατος, σε μια προσπάθεια προστασίας της υγείας και της ιταλικής κουζίνας. 

Αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, η απαγόρευση αυτή στην πράξη θα συνεπάγεται πρόστιμα άνω των 60.000 ευρώ. 

Ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, υπουργός Γεωργίας, υπερθεμάτισε για τη σημασία του παραδοσιακού ιταλικού φαγητού, ενώ και τα αγροτικά / κτηνοτροφικά λόμπι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία. 

«Τα προϊόντα εργαστηρίου δεν εγγυώνται την ποιότητα, την ευημερία και την προστασία του πολιτισμού και της παράδοσης των ιταλικών τροφίμων και του κρασιού, με τα οποία συνδέεται η παράδοσή μας» σημειώνει ο Λολομπρίτζιντα, που προέρχεται από τις τάξεις των ακροδεξιών Αδερφών της Τζόρτζια Μελόνι. 

Το δρομολογούμενο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες, Τρίτη, από τους υπουργούς, στοχεύει στην απαγόρευση συνθετικών τροφίμων που παράγονται με εργαστηριακές μεθόδους από ζωικά κύτταρα, χωρίς τη θανάτωση ζώων. Ερχεται, δε, ως συνέχεια μιας σειράς κυβερνητικών διαταγμάτων που απαγορεύουν τη χρήση αλεύρων προερχόμενων από έντομα -όπως οι γρύλοι και οι ακρίδες- για την παρασκευή πίτσας ή ζυμαρικών.

Οι υπουργοί επικαλούνται τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή ως κίνητρο και των δύο αυτών πρωτοβουλιών. 

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή είναι τεράστιο πλήγμα για τις οργανώσεις προστασίας των ζώων, οι οποίες τονίζουν πως το κρέας που καλλιεργείται στα εργαστήρια θα προσέφερε βιώσιμη λύση σε λογής προβλήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οπως σημειώνει η Διεθνής Οργάνωση για την Προστασία των Ζώων (International Organization for Animal Protection – Oipa), το κρέας που καλλιεργείται και αναπτύσσεται στο εργαστήριο, παρότι προέρχεται από ζωικά κύτταρα, είναι μια «ηθική εναλλακτική» που δεν προϋποθέτει σφαγή ζώων, δεν βλάπτει την ευημερία τους, ούτε την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη διατροφική ασφάλεια. 

To Coldiretti (το μεγαλύτερο αγροτικό σωματείο της Ιταλίας) και άλλες οργανώσεις και λόμπι, οργάνωσαν εκστρατεία για την προστασία του «φυσικού φαγητού έναντι του συνθετικού», καταφέρνοντας να συγκεντρώσουν τους τελευταίους μήνες μισό εκατομμύριο υπογραφές, μεταξύ άλλων και της πρωθυπουργού Μελόνι. 

Οπως, πάντως, σχολιάζουν αναλυτές, ακόμη κι αν υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο, η Ιταλία δεν θα μπορέσει τελικά να αποφύγει την πώληση συνθετικού κρέατος παραγωγής εντός της Ε.Ε., μετά την απαραίτητη αδειοδότηση, λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών. 

Σημειώνεται πως τον περασμένο Νοέμβριο η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε για πρώτη φορά την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος κρέατος κοτόπουλου που έχει αναπτυχθεί με εργαστηριακές μεθόδους με πρώτη ύλη κύτταρα ζώων και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή