«Πρόοδο» των ρωσικών δυνάμεων στο Μπαχμούτ αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι

«Πρόοδο» των ρωσικών δυνάμεων στο Μπαχμούτ αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν «κάποιες επιτυχίες» στην πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική γραμμή του μετώπου, δήλωσαν Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι οι μαχητές τους εξακολουθούν να αντέχουν σε μια πολύμηνη μάχη στην οποία και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.

Η μεταλλευτική πόλη Μπαχμούτ και οι γύρω πόλεις στην ανατολική βιομηχανική περιοχή του Ντονέτσκ αποτέλεσαν το επίκεντρο των επιθέσεων για μεγάλο μέρος της 13μηνης εισβολής της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία.

«Οι εχθρικές δυνάμεις είχαν έναν βαθμό επιτυχίας στις ενέργειές τους με στόχο την έφοδο στην πόλη Μπαχμούτ», ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε τακτική έκθεση αργά την Τετάρτη. «Οι υπερασπιστές μας κρατούν την πόλη και αποκρούουν πολυάριθμες εχθρικές επιθέσεις».

Ο μέσος αριθμός των καθημερινών ρωσικών επιθέσεων στην πρώτη γραμμή του μετώπου που αναφέρει το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας έχει μειωθεί για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες από τις αρχές Μαρτίου, σε 69 τις τελευταίες επτά ημέρες από 124 την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου. Μόλις 57 επιθέσεις αναφέρθηκαν την Τετάρτη.

Δημοσιογράφοι του Reuters κοντά στο μέτωπο δυτικά του Μπαχμούτ και βορειότερα ανέφεραν επίσης αξιοσημείωτη μείωση της έντασης των ρωσικών επιθέσεων την περασμένη εβδομάδα. Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι δυνάμεις τους εξακολουθούν να καταλαμβάνουν έδαφος σε μάχες δρόμος προς δρόμο στο εσωτερικό του Μπαχμούτ.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις αναφορές από το πεδίο της μάχης.

«Επικεντρώνονται στο κέντρο της πόλης»

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Ολεγκ Ζντάνοφ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο στρατό, δήλωσε ότι ενώ η επίθεση στο Μπαχμούτ παραμένει έντονη, «το συμπέρασμα είναι ότι τα ρωσικά στρατεύματα αρχίζουν μετακινούνται». «Φαίνεται τώρα ότι ο εχθρός έχει μετατοπίσει την εστίασή του στην ίδια την πόλη – εκεί γίνονται τώρα οι πιο σφοδρές μάχες», δήλωσε σε ένα βίντεο στο YouTube.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε επίσης ότι συνεχίστηκε ο βομβαρδισμός της πόλης Χερσώνας στα νότια, μαζί με άλλες πόλεις στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο που διχοτομεί τη χώρα. Η ουκρανική πολεμική αεροπορία υποστήριξε χθες ότι κατέστρεψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24M. Ρουκέτες και πυροβολικό τις τελευταίες 24 ώρες έπληξαν δύο περιοχές συγκέντρωσης των ρωσικών δυνάμεων, μια αποθήκη πυρομαχικών και δύο αποθήκες καυσίμων.

Την Τετάρτη πάντως, ο επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε σήμερα ότι οι μάχες για τον έλεγχο του Μπαχμούτ έχουν «πρακτικά καταστρέψει» τον ουκρανικό στρατό, αλλά έχουν επίσης προκαλέσει «μεγάλη ζημιά» στις δυνάμεις του.

«Η μάχη για το Μπαχμούτ σήμερα έχει ήδη καταστρέψει πρακτικά τον ουκρανικό στρατό, αλλά, δυστυχώς, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη Wagner», δήλωσε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό του μήνυμα.

Η Μόσχα θεωρεί ότι η κατάληψη του Μπαχμούτ είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειές της να πετύχει τον πλήρη έλεγχο στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή