«Αισθανόμουν τόσο ντροπιασμένη»: Σκακίστριες μιλούν για τον σεξισμό στο άθλημα

«Αισθανόμουν τόσο ντροπιασμένη»: Σκακίστριες μιλούν για τον σεξισμό στο άθλημα

Μετά την δημόσια ανάρτηση της σκακίστριας Τζένιφερ Σαχάντ, κι άλλες αθλήτριες μιλούν ανοικτά για τις παρενοχλητικές συμπεριφορές που έχουν δεχτεί από σκακιστές, διαιτητές και διοργανωτές.

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σπάσουν τη σιωπή τους αποφασίζουν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες σκακίστριες διεθνώς, αποκαλύπτοντας τις δυσάρεστες και παρενοχλητικές συμπεριφορές που έχουν υποστεί στην καριέρα τους στο σκάκι

Στις 15 Φεβρουαρίου, η Τζένιφερ Σαχάντ, επαγγελματίας παίκτρια του σκακιού και του πόκερ, δημοσίευσε στο Twitter μία ανάρτηση με τίτλο «Ο χρόνος τελείωσε», αποκαλύπτοντας πως ο πρωταθλητής σκακιστής Αλεχάντρο Ραμίρεζ διερευνάται για σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά σε βάρος ανήλικων, μαθητευόμενων σκακιστριών. 

Η Σαχάντε κατήγγειλε ότι και η ίδια είχε δεχτεί επίθεση από τον Ραμίρεζ δύο φορές μέσα στην τελευταία δεκαετία, προσθέτοντας πως ακόμη τέσσερις σκακίστριες της έχουν μεταφέρει πως έχουν παρενοχληθεί από το ίδιο άτομο. 

Από εκείνη τη στιγμή, πολλές σκακίστριες μοιράζονται στα social media τις σεξιστικές συμπεριφορές που έχουν υποστεί, τόσο από παίκτες όσο και από διαιτητές ή διοργανωτές τουρνουά.

Η 20χρονη σκακίστρια Άννα Κράμλινγκ, μίλησε στο CNN για όλες τις φορές που, όσο εκείνη σκεφτόταν τις επόμενες κινήσεις της στη σκακιέρα, ο συμπαίκτης της είτε έκανε απρεπή σχόλια, είτε την έκανε να νιώθει αμήχανα με τη συμπεριφορά του. 

Η δημοφιλής σκακίστρια, την οποία ακολουθούν 400.000 συνδρομητές στο YouTube, περιγράφει πώς οι γυναίκες σκακίστριες δέχονται μερικές φορές ανεπιθύμητα σχόλια από άνδρες και πολλές φορές αισθάνονται άβολα κατά τη διάρκεια των τουρνουά. 

«Δεν μπορούσα να σταματήσω να σε κοιτάζω κατά τη διάρκεια του αγώνα»

«Είχα περίεργες εμπειρίες στον χώρο του παιχνιδιού από τότε που ήμουν παιδί. Από ενήλικους άνδρες που μου έκαναν κομπλιμέντα σε σκακιστικά τουρνουά, μέχρι και ιδιωτικά μηνύματα από τους σκακιστικούς μου αντιπάλους, που μου έλεγαν πράγματα όπως «δεν μπορούσα να σταματήσω να σε κοιτάζω κατά τη διάρκεια της σκακιστικής μας παρτίδας»», ανέφερε η Κράμλινγκ, τονίζοντας πως αισθάνθηκε πολλές φορά άβολα σε πολύωρες παρτίδες σκακιού .

Η Κράμλινγκ, η οποία προέρχεται από οικογένεια πρωταθλητών στο σκάκι, ξεκίνησε να ασχολείται σοβαρά με το άθλημα όταν μετακόμισε στη Σουηδία με την οικογένειά της. «Καθημερινά μελετούσα δύο ώρες την ημέρα. Τις ημέρες που δεν μελετούσα, άκουγα συνεχώς για το σκάκι κι έβλεπα τους γονείς μου να αναλύουν τη μία παρτίδα μετά την άλλη», ανέφερε η ίδια. 

Σύμφωνα με το Chess.com, η Κράμλινγκ έχει φτάσει έως και 2175 στην βαθμολογία της FIDE. 

Έχω δεχτεί σεξιστικά σχόλια για το ντύσιμό μου

Μεταξύ άλλων περιγράφει πώς ένας διαιτητής έκανε ένα σεξιστικό σχόλιο για τα ρούχα της κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά νέων στο οποίο συμμετείχε όταν ήταν 15 ετών.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anna Cramling (@annacramling)

«Ήταν καλοκαίρι και όπως πολλοί φορούσα βερμούδα. Τότε ένας διαιτητής με πλησίασε και μου είπε ότι με το ντύσιμό μου αποσπούσε την προσοχή των παικτών. Θυμάμαι ότι επέστρεψα στο τουρνουά και αισθανόμουν τόσο ντροπιασμένη και ένοχη που δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού μου – ήθελα απλώς να φύγω», είπε.

Η Κράμλινγκ σχολίασε πως οι γυναίκες που παίζουν σκάκι μερικές φορές νιώθουν πολύ μοναχικά. 

Σε τουρνουά 300 ατόμων, μόνο 5 γυναίκες

«Έχω παίξει σε τουρνουά όπου συμμετείχαν 300 άτομα και από αυτά μόνο 5 ήταν γυναίκες», είπε, καταλήγοντας πως ο χώρος του σκακιού παραμένει πολύ εχθρικός για τις γυναίκες. 

Σύμφωνα με τον ερευνητή David Smerdon, το 11% των παικτών που έχουν βαθμολογηθεί επισήμως από την FIDE και το 2% των Γκραν Μετρ είναι γυναίκες.

«Οι διαιτητές πρέπει να ασχολούνται περισσότερο με τα σεξιστικά σχόλια που δέχονται οι γυναίκες στο σκάκι και τόσο οι προπονητές όσο και οι ίδιοι οι παίκτες πρέπει να έχουν την αρμόζουσα συμπεριφορά, προκειμένου όλοι να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στα τουρνουά. Άλλωστε μη ξεχνάμε πως το σκάκι είναι ένα παιχνίδι για όλους».

«Όσο περισσότερο μιλάμε για το πόσο άσχημα αντιμετωπίζονται κάποιες γυναίκες στα τουρνουά και όσο περισσότερο ακούμε όσο τις ιστορίες, τόσο περισσότερο είμαστε σε θέση να κάνουμε μια αλλαγή».

Πηγή: CNN 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή