Οι ρωσικές «παγίδες θανάτου» στους Ουκρανούς πιλότους

Οι ρωσικές «παγίδες θανάτου» στους Ουκρανούς πιλότους

Η Ουκρανία ζητά μετ' επιτάσεως εξελιγμένη δυτικά αεροσκάφη για να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα Sukhoi.

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία στήνει «εξελιγμένες» ενέδρες σε ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη, αποκάλυψε ένας από τους κορυφαίους πιλότους του Κιέβου στην εφημερίδα «Τelegraph» o oποίος ζητά άμεσα βοήθεια από τις κυβερνήσεις της Δύσης. 

Ο σμήναρχος Βαντίμ Βοροσίλοφ είπε πως κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρατήσει τους Ρώσους σε απόσταση χρησιμοποιώντας ξεπερασμένα σοβιετικά αεροσκάφη, ενώ παρακάλεσε τη Δύση να στείλει μαχητικά F-16. Ο σμήναρχος προειδοποίησε: «Οι Ρώσοι αλλάζουν συνεχώς τακτικές, οπότε ο πόλεμος δεν είναι σταθερός. Φτιάχνουν παγίδες. Θα στείλουν ένα ρωσικό αεροσκάφος μόνο του, ξεγελώντας τον Ουκρανό πιλότο ώστε να νομίζει ότι υπάρχει μόνο ένα αεροσκάφος. Στη συνέχεια, δύο ή τρία ακόμη θα εμφανιστούν εκατέρωθεν αυτού, διαλύοντάς το».

Εξήγησε πως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει επίθεση από απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη γραμμή του μετώπου, ενώ η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον εχθρό για να χτυπήσει, κάτι που είναι πολύ πιο επικίνδυνο. Το μήνυμα των πιλότων είναι αυστηρό: «Η απόκτηση F-16 θα μας βοηθούσε να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε περισσότερους ανθρώπους ζωντανούς».

Σε ηλικία μόλις 29 ετών ο Βοροσίλοφ, ο οποίος ακούει στο προσωνύμιο «Karaya», έχει γίνει ο πιο διάσημος πιλότος μαχητικού αεροσκάφους στην Ουκρανία. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στους οπαδούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν αποθεώθηκε από τον πρόεδρο Ζελένσκι μετά από ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια περιπολίας που τον ανάγκασε να εκτιναχθεί από το αεροσκάφος του, το οποίο κατεύθυνε σε ένα χωράφι για να συντριβεί με ασφάλεια.

Καθώς οι Ουκρανοί πιλότοι συνεχίζουν να πετούν MiG-29 της σοβιετικής εποχής, τόνισε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να «κρατήσουν το πεδίο της μάχης». Η εξόντωση των Ρώσων, οι οποίοι πετούν τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής Sukhoi Su-35 και τα βομβαρδιστικά Su-34, έχει αποδειχθεί δύσκολη.

Έκκληση για σύγχρονα αεροσκάφη

Η Ουκρανία έχει απευθύνει έκκληση για την απόκτηση των αμερικανικών F-16, καθώς πάνω από 3.000 επιχειρούν παγκοσμίως. Με την πάροδο των ετών, το δοκιμασμένο στη μάχη αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων έχει αναβαθμιστεί και βελτιωθεί, μεταξύ άλλων με τεχνολογίες πέμπτης γενιάς και προηγμένα ραντάρ.

Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θέλει να προμηθεύσει την Ουκρανία με μαχητικά F-16 προς το παρόν, γεγονός που ώθησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παροτρύνει τον Ρίσι Σουνάκ να δώσει στην Ουκρανία RAF Typhoon. Τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να διερευνήσει ποια από τα αεροσκάφη της Βρετανίας θα μπορούσαν να δοθούν στην Ουκρανία, αν και ο Σουνάκ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να χρειαστούν τρία χρόνια για την εκπαίδευση ενός πιλότου.

Επίσημως, πάντως, η Ουκρανία εκτιμά ότι οι πιλότοι της θα χρειαστούν περίπου μισό χρόνο εκπαίδευσης για να μάθουν να πετούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα αμερικανικά F-16, την ώρα που το Κίεβο εντείνει τις πιέσεις του για να εξασφαλίσει τέτοια αεροσκάφη τέταρτης γενιάς ώστε να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. 

Ένας εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Γιούρι Ίχνατ, είπε ότι τα F-16 ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για να αντικαταστήσουν τον σημερινό στόλο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ίχνατ, ο στρατός χρησιμοποιεί σήμερα τέσσερις τύπους αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής, κάτι που σημαίνει ότι τα αεροσκάφη αυτά είναι γηραιότερα και από την ίδια τη χώρα.

«Οι πιλότοι λένε ότι δεν έχουν πρόβλημα να πετάξουν τα F-16, θα μπορούσαν να τα μάθουν μέσα σε μερικές εβδομάδες. Το να πολεμούν με αυτά τα αεροπλάνα είναι κάτι πολύ διαφορετικό (…) Οι πιλότοι λένε ότι θα μπορούσαν να το κάνουν» μέσα σε περίπου έξι μήνες, εξήγησε.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί σήμερα τα αεροσκάφη της για αποστολές αναχαίτισης και για επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις.

Ο Ίχνατ εξήγησε ότι εκτός από τους πιλότους, θα χρειαζόταν επίσης να εκπαιδευτούν οι μηχανικοί αεροσκαφών και άλλοι ειδικοί. Είπε επίσης ότι στην Ουκρανία έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες σε διάφορες περιοχές για να κατασκευαστούν υποδομές αεροδρομίων για τα δυτικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ των Financial Times, η αμερικανική πολεμική βιομηχανία Lockheed Martin ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή αεροσκαφών F-16, προεξοφλώντας παραγγελίες με προορισμό την Ουκρανία κατά τους προσεχείς μήνες. Δύο είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν επί του θέματος. Το πρώτο από αυτά θέλει ισχυρούς συμμάχους της Ουκρανίας να ξεπερνούν τους αρχικούς δισταγμούς τους και να προμηθεύουν απευθείας το Κίεβο με τα εν λόγω μαχητικά αεροπλάνα.

Εναλλακτικά, συζητείται το ενδεχόμενο ορισμένοι εκ των συμμάχων της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές Δημοκρατίες, να παραδώσουν στο Κίεβο σοβιετικά αεροπλάνα MiG-29 του στόλου τους και να τα αναπληρώσουν με F-16, τα οποία θα αγοράσουν οι ίδιες.

Πηγή: Telegraph, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή