Λίβανος: Γιατί τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας

Λίβανος: Γιατί τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας

Η πολιτική αστάθεια και η οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν δημιουργήσει αναρίθμητα προβλήματα για τους Λιβανέζους.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άθλια οικονομική κατάσταση του Λιβάνου και η πολιτική αστάθεια έχουν επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών. Μια εξ αυτών είναι ότι τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας.

Πέρυσι, σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι του γραφείου ταξινόμησης αυτοκινήτων της χώρας συνελήφθησαν με την κατηγορία της διαφθοράς. Περίπου 60 εργαζόμενοι λέγεται ότι παραμένουν στην φυλακή. Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχεται ότι από τον Οκτώβριο ολόκληρη η υπηρεσία, γνωστή ως Nafaa από την περιοχή της Βηρυτού όπου βρίσκεται, έχει κλείσει. 

Το πρόβλημα διογκώνει το γεγονός ότι όλες οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα έχουν παγώσει, οπότε οι υπάλληλοι που διώκονται δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Σε κάθε περίπτωση, λίγοι Λιβανέζοι μπορούν να επιβιώσουν με έναν τυπικό μισθό του δημόσιου τομέα, περίπου 50 δολάρια το μήνα. 

Καθώς οι πραγματικοί μισθοί έχουν καταρρεύσει λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, οι απλοί Λιβανέζοι δεν είναι πρόθυμοι να εργαστούν σχεδόν για το τίποτα. Υπουργεία, δικαστήρια και σχολεία έχουν κλείσει, μερικές φορές για μήνες.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει από το 2019 σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αποδίδει στην κακοδιαχείριση, τη διαφθορά, την αδιαφορία και την αδράνεια των πολιτικών. Όταν η αξία της λιβανέζικης λίρας κατέρρευσε, οι τράπεζες άρχισαν να επιβάλλουν δρακόντεια μέτρα, εμποδίζοντας τους πελάτες τους να σηκώσουν τις οικονομίες τους, ιδίως εάν επρόκειτο για καταθέσεις σε συνάλλαγμα.

Τους τελευταίους πέντε μήνες οι ιδιοκτήτες καινούργιων και εισαγόμενων αυτοκινήτων δεν μπορούν να πάρουν πινακίδες κυκλοφορίας. Ούτε ήταν δυνατή η καταχώρηση της πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Δεν μπορούν να πάρουν άδεια οδήγησης ή να ανανεώσουν μια παλιά. 

Εν τω μεταξύ, η απουσία πινακίδων κυκλοφορίας αποτελεί ιδιαίτερη ενόχληση για την αστυνομία και την υπηρεσία ασφαλείας. Καταρχάς, είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν τα αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες που εμπλέκονται σε ατυχήματα, πόσο μάλλον να ερευνηθούν εκείνα που εμπλέκονται σε πιο σοβαρά εγκλήματα.

Μετά τη μαζική σύλληψη των υπαλλήλων στη Nafaa, οι περισσότεροι από τους τυχερούς οδηγούς που κατάφεραν με κάποιο τρόπο να ταξινομήσουν τα αυτοκίνητά τους και να τους τοποθετήσουν πινακίδες κυκλοφορίας, το κατάφεραν μόνο μέσω δωροδοκίας.

Πηγή: Economist

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή