Ιαπωνία: Εντοπίστηκε σαλιγκαρόψαρο στο μέγιστο βάθος που έχει καταγραφεί ποτέ

Ιαπωνία: Εντοπίστηκε σαλιγκαρόψαρο στο μέγιστο βάθος που έχει καταγραφεί ποτέ

Η προηγούμενη παρατήρηση του ψαριού σε μεγάλο βάθος είχε γίνει στα 8.178 μέτρα, νοτιότερα στον Ειρηνικό, στην Τάφροτων Μαριανών.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες βιντεοσκόπησαν ένα ψάρι να κολυμπά σε εξαιρετικά μεγάλο βάθος στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2017. Πρόκειται για ένα είδος σαλιγκαρόψαρου του γένους Pseudoliparis – το οποίο κολυμπούσε σε βάθος 8.336 μέτρων. Το σαλιγκαρόψαρο βιντεοσκοπήθηκε από ένα αυτόνομο lander που προσγειώθηκε στην τάφρο Izu-Ogasawara, νότια της Ιαπωνίας.

Ο επικεφαλής επιστήμονας δήλωσε ότι το σαλιγκαρόψαρο θα μπορούσε να βρίσκεται στο μέγιστο βάθος που μπορεί να επιβιώσει οποιοδήποτε ψάρι ή πολύ κοντά σε αυτό. Η προηγούμενη παρατήρηση του ψαριού σε μεγάλο βάθος είχε γίνει στα 8.178 μέτρα, νοτιότερα στον Ειρηνικό, στην Τάφρο των Μαριανών. 

Ο Άλαν Τζέιμισον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, είχε κάνει μια πρόβλεψη πριν από 10 χρόνια ότι τα ψάρια μπορούν πιθανώς να κολυμπήσουν σε βάθος 8.200 έως 8.400 μέτρων.  Ο καθηγητής είπε ότι η ανακάλυψη ενός ψαριού βαθύτερα από εκείνα που βρέθηκαν στην Τάφρο των Μαριανών οφείλεται πιθανώς στα ελαφρώς θερμότερα νερά του Izu-Ogasawara.

«Είχαμε προβλέψει ότι το ψάρι που θα βρισκόταν στο μεγαλύτερο βάθος θα βρισκόταν εκεί και είχαμε επίσης προβλέψει ότι θα ήταν ένα σαλιγκαρόψαρο», δήλωσε. «Απογοητεύομαι όταν οι άνθρωποι μού λένε ότι δεν ξέρουμε τίποτα για τα βάθη της θάλασσας. Εμείς ξέρουμε. Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα», σημείωσε.

Ο Τζέιμισον είναι ο ιδρυτής του ερευνητικού κέντρου βαθιάς θάλασσας Minderoo-UWA, το οποίο συνεργάστηκε με μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας του Τόκιο.

Τα σαλιγκαρόψαρα είναι πράγματι αξιοσημείωτα. Υπάρχουν πάνω από 300 είδη, τα περισσότερα από τα οποία είναι στην πραγματικότητα πλάσματα ρηχών υδάτων και μπορούν να βρεθούν σε εκβολές ποταμών. Τα ψάρια αυτά έχουν προσαρμοστεί στα ψυχρά νερά της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, καθώς και στις συνθήκες ακραίας πίεσης που επικρατούν στις βαθύτερες τάφρους του κόσμου. Σε βάθος 8 χιλιομέτρων, βιώνουν σε συνθήκες πάνω από 80 μεγαπασκάλ, δηλαδή 800 φορές την πίεση στην επιφάνεια του ωκεανού. Το ζελατινώδες σώμα τους τα βοηθά να επιβιώσουν.

Πηγή: BBC, SkyNews

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT