Η Σάνα Μαρίν έχασε τις εκλογές στη Φινλανδία

Η Σάνα Μαρίν έχασε τις εκλογές στη Φινλανδία

Πρώτο κόμμα το κεντροδεξιό «Εθνική Συμμαχία», ακολουθούμενο με μικρή διαφορά από το ακροδεξιό «Φινλανδοί»

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σάνα Μαρίν δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός της Φινλανδίας, καθώς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, ηττήθηκε στις εκλογές της Κυριακής σε μια εκλογική αναμέτρηση που κρίθηκε σε ποσοστά μικρότερα της μονάδας. Συγκεκριμένα, το κόμμα της τέως πρωθυπουργού ήρθε τρίτο με 19,9%, ποσοστό με το οποίο ωστόσο αύξησε τις έδρες που είχε έως τώρα στο Κοινοβούλιο. Επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Πέτερι Oρπο, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος «Εθνική Συμμαχία», το οποίο ήρθε πρώτο με 20,8%, αυξάνοντας κατά 3,6% το ποσοστό του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Εντυπωσιακή ήταν επίσης η άνοδος της Ακροδεξιάς, καθώς οι «Φινλανδοί» ήρθαν δεύτεροι με 20,1%, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχουν λάβει στην ιστορία τους.

Πιθανός πρωθυπουργός

Ο Πέτερι Oρπο, 53 ετών, έχει χρηματίσει στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών και πολλοί τον χαρακτηρίζουν «άχρωμο», «επαγγελματία» πολιτικό, που δίνει μεγάλη έμφαση στην οικονομία, θέμα για το οποίο άλλωστε ερχόταν συχνά σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Σάνα Μαρίν ως αντιπολιτευόμενος. Βρίσκεται στην πολιτική από τη δεκαετία του ’90 και η στάση του στα περισσότερα ζητήματα έχει υπάρξει μάλλον μετριοπαθής. Καθώς καλείται να σχηματίσει μια πλειοψηφία άνω των 100 εδρών στη φινλανδική Βουλή –η οποία διαθέτει 200 έδρες– δεν αποκλείεται να δημιουργήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη Σάνα Μαρίν, εάν επιθυμεί να αποφύγει τη συγκυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα, για το οποίο έχει σχολιάσει πως είναι «άπειρο» και «διαφωνεί σχεδόν με τα πάντα». Από τη μεριά της, η Μαρίν, η οποία προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός της, δεν τρέφει καμία συμπάθεια για το συντηρητικό κυβερνών κόμμα και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα θελήσει να συνεργαστεί.

Η Σάνα Μαρίν έχασε τις εκλογές στη Φινλανδία-1
Το κόμμα του Πέτερι Oρπο «Εθνική Συμμαχία» ήρθε πρώτο με 20,8% και αύξηση κατά 3,6% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Φωτ. EPA/MIKKO STIG

Μετά το τέλος των εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων υπήρξε αμφίρροπο μέχρι την τελευταία στιγμή, η Μαρίν προχώρησε πάντως σε δηλώσεις συγχαίροντας το συντηρητικό κόμμα, αλλά και το κόμμα της Ακροδεξιάς. «Συγχαρητήρια στον νικητή, συγχαρητήρια στο κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας, συγχαρητήρια στο Κόμμα των Φινλανδών. Η δημοκρατία μίλησε», δήλωσε σε ομιλία προς τους υποστηρικτές της.

Η σοσιαλδημοκράτης τέως πρωθυπουργός υπήρξε δημοφιλής στο εξωτερικό, ενώ στη χώρα της δέχτηκε κριτική για βίντεο που τη δείχνουν να πίνει σε πάρτι.

Η Μαρίν είναι αρκετά δημοφιλής εκτός συνόρων. Στη χώρα της, ωστόσο, είχε υποστεί έντονη κριτική αναφορικά με κάποια βίντεο τα οποία διέρρευσαν και τα οποία την έδειχναν να χορεύει σε πάρτι πίνοντας ποτά. Επιπλέον, εντός του Κοινοβουλίου, είχε κατηγορηθεί συχνά για το οικονομικό της πρόγραμμα και τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες της. Αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες στιγμές της πρωθυπουργίας της υπήρξε η πρωτοβουλία της να αιτηθεί την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, επιλογή η οποία «έσπασε» μια μακροχρόνια στάση ουδετερότητας της χώρας.

Η Σάνα Μαρίν έχασε τις εκλογές στη Φινλανδία-2
Εντυπωσιακή άνοδος του ακροδεξιού κόμματος «Φινλανδοί» της Ρίκα Πούρα, με 20,1%, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχουν λάβει στην ιστορία τους. Φωτ. REUTERS/Essi Lehto

Αναζητεί συγκυβερνήτη

Από την πλευρά του, ο Πέτερι Ορπο σημείωσε πως θα πιάσει αμέσως δουλειά ώστε να βρει τον κατάλληλο συνεργάτη για να οικοδομήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό του. «Πιστεύω πως οι Φινλανδοί θέλουν αλλαγή. Θέλουν αλλαγή και ανέθεσαν σε εμάς να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Από αύριο ξεκινώ διαπραγματεύσεις με όλα τα κόμματα, ώστε να μπορέσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση», δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής μέσα σε κλίμα επινίκιας εφορίας. Ο Ορπο υπήρξε επίσης υπέρμαχος της ένταξης στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, ενώ όσοι τον γνωρίζουν λένε πως από την κυβέρνησή του πρέπει κανείς να αναμένει μια φιλοευρωπαϊκή στάση, ιδίως στον οικονομικό τομέα. Σε περίπτωση που συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες παραμένει το ερώτημα ποια θέση επιφυλάσσει για τη Σάνα Μαρίν, η οποία ακόμη δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά της» σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές της φιλοδοξίες, τη στιγμή που πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως στο κόμμα της επικρατεί αυτή τη στιγμή κλίμα απογοήτευσης για το γεγονός πως –παρότι αύξησε τις έδρες του– δεν κατάφερε να εκλεγεί πρώτο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή