Μπλίνκεν: Ιστορική στιγμή για το ΝΑΤΟ η ένταξη της Φινλανδίας

Μπλίνκεν: Ιστορική στιγμή για το ΝΑΤΟ η ένταξη της Φινλανδίας

«Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ίσως αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, γιατί προκάλεσε κάτι που σαφώς ήθελε να αποτρέψει», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια «ιστορική ημέρα» για το ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ίσως αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, γιατί προκάλεσε κάτι που σαφώς ήθελε να αποτρέψει», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η επιθετικότητα της Ρωσίας έκανε πολλές χώρες να πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για την άμυνά τους και να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αποτρέψουν πιθανή ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία, για τη Διατλαντική Κοινότητα, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα που υπερασπίζεται σθεναρά τις βασικές αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και υπερασπίζεται σθεναρά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ειρήνης. Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική ημέρα, γιατί σήμερα καλωσορίζουμε τη Φινλανδία στη Συμμαχία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η σημαία της Φινλανδίας θα υψωθεί σήμερα έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, καθώς η βορειοευρωπαϊκή χώρα πρόκειται να γίνει και  επισήμως το 31ο μέλος της Συμμαχίας.

Ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθούν με τους υπόλοιπους υπουργούς του ΝΑΤΟ για την τελετή ένταξης.

Η ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία έχει χαρακτηριστεί ως αποτυχία για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εξέφραζε την αντίθεσή του στην επέκταση του ΝΑΤΟ ήδη πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι, με την ένταξη της Φινλανδίας, τα σύνορα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ θα είναι πλέον διπλάσια σε έκταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή