Mακρόν και Φον ντερ Λάιεν στην Κίνα με διαφορετικές ατζέντες

Mακρόν και Φον ντερ Λάιεν στην Κίνα με διαφορετικές ατζέντες

Η Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν να αποφύγουν μετωπική σύγκρουση με την Κίνα. Αντιθετα, πριν λίγες εβδομάδες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε μια «σκληρή» ομιλία, καλώντας το Πεκίνο να μην οπλίσει τη Ρωσία.

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτονται σήμερα την Κίνα επιδιώκοντας να συζητήσουν τους δεσμούς με έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο, ενώ παράλληλα θα τεθούν επί τάπητος ακανθώδη ζητήματα όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο μπορεί «να διαδραματίσει ένα μείζονα ρόλο» για να «βρεθεί μια οδός ειρήνης» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μακρόν αρχίζοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα. «Η Κίνα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο (…). Πρόκειται για τη βούληση να αναληφθεί ευθύνη και να καταβληθεί προσπάθεια για να οικοδομηθεί μια οδός προς την ειρήνη», πρόσθεσε ο Μακρόν σε ομιλία του ενώπιον της γαλλικής κοινότητας στην Κίνα.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη δεν πρέπει να αποσυνδεθεί σε οικονομικό επίπεδο από την Κίνα, παρόλο που οι εμπορικές σχέσεις της με το Πεκίνο δημιουργούν κινδύνους και δεν είναι ισορροπημένες.

«Πρέπει με κάποιο τρόπο να άρουμε τους κινδύνους για τις βιομηχανίες μας (…), όμως δεν πρέπει να αποσυνδεθούμε και να χωριστούμε» από την Κίνα, αλλά «να δεσμευθούμε με βολονταρισμό για να συνεχίσουμε να έχουμε μια εμπορική σχέση με την Κίνα», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν προσκάλεσε την Φον ντερ Λάιεν στο ταξίδι αυτό ως έναν τρόπο προβολής της ευρωπαϊκής ενότητας, αφού Γάλλοι αξιωματούχοι επέκριναν τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την επίσκεψή του στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους. 

Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Κίνα το 2019, ενώ θα είναι το πρώτο ταξίδι της Φον ντερ Λάιεν αφότου έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ίδιο έτος.

Έκτοτε, οι αυστηροί έλεγχοι πανδημίας της Κίνας περιόρισαν όλες τις διπλωματικές συναντήσεις στο διαδίκτυο, καθώς οι σχέσεις με την Ευρώπη έχουν διαταραχθεί: πρώτα λόγω ενός επενδυτικού συμφώνου που είχε κολλήσει το 2021 και στη συνέχεια λόγω της άρνησης του Πεκίνου να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο ο Μακρόν συζήτησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν κι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «την κοινή βούλησή τους» να εξασφαλίσουν από την Κίνα τη δέσμευση πως θα εργαστεί για να «επιταχυνθεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ. «Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην κοινή βούλησή τους η Κίνα να δεσμευτεί στο να επιταχύνει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στην οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή», σύμφωνα με δελτίο Τύπου της γαλλικής προεδρίας.

«Επίθεση» της Φον ντερ Λάιεν – Επιφυλακτικός ο Μακρόν

Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να αναπτύξει μέτρα για να προστατέψει το εμπόριο και τις επενδύσεις, που ίσως εκμεταλλευτεί η Κίνα για τη δική της ασφάλεια και τους στρατιωτικούς της στόχους. Η Κίνα είναι ταυτόχρονα εμπορικός εταίρος και ανταγωνίστρια της ΕΕ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, στέλνοντας μήνυμα στις κινεζικές Αρχές ότι «πρέπει να σταματήσουν να παίζουν σε διπλό ταμπλό».

«Φυσικά η Κίνα παραμένει σημαντική αγορά για πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά η εσωτερική αγορά της ΕΕ είναι κρίσιμη για την Κίνα», συμπλήρωσε.

Ο Μακρόν υποστηρίζει σε γενικές γραμμές την στάση της Φον ντερ Λάιεν απέναντι στο Πεκίνο αλλά έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει έντονη ρητορική κατά της Κίνας. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέρνει μαζί του μια μεγάλη αντιπροσωπεία ηγετών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από την EDF, την Alstom, τη Veolia και τον αεροδιαστημικό γίγαντα Airbus. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των Ηλυσίων που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, μια πιθανή συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων Airbus μπορεί να είναι στα σκαριά, η οποία θα επέλθει αφού η Κίνα παρήγγειλε 300 αεροπλάνα για 30 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.

Μαζί με τον πρόεδρο ταξιδεύουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ και η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολόνα. 

Η στάση της Κίνας στο Ουκρανικό

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να παίξει ένα πιο «προσωπικό χαρτί» με τον Κινέζο ομόλογό του, αφού του ασκήθηκε πέρυσι σφοδρή κριτική για ώρες άκαρπων τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Πούτιν λίγο πριν την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος παραδέχθηκε όμως μιλώντας στο Associated Press, ότι παρά την προσπάθεια του Μακρόν, το Ελιζέ δεν περιμένει σημαντική αλλαγή στη στάση της Κίνας. Ωστόσο, ο Μακρόν θα πιέσει για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς πολίτες και για πιθανούς τρόπους που θα ανοίξουν το δρόμο για την εξεύρεση λύσης, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές της γαλλικής προεδρίας.

Η Κίνα πρότεινε νωρίτερα φέτος ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την κρίση στην Ουκρανία, το οποίο καλούσε και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση που θα οδηγήσει σε μια συνολική κατάπαυση του πυρός. Όμως το σχέδιο απορρίφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση λόγω της άρνησης της Κίνας να καταδικάσει τη Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωσαν τότε ότι το Πεκίνο εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει όπλα, ισχυρισμούς τους οποίους έχει αρνηθεί.

Πηγή: Politico, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή