Στο… Twitter απόρρητα έγγραφα για την Ουκρανία – Ερευνα από το Πεντάγωνο

Στο… Twitter απόρρητα έγγραφα για την Ουκρανία – Ερευνα από το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο αναζητεί τους δράστες που δημοσιοποίησαν απόρρητα στοιχεία για πεδία μαχών, εξοπλισμό και δυναμικότητα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβαθμισμένα έγγραφα, τα οποία περιγράφουν μυστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του ουκρανικού στρατού ενόψει σχεδιαζόμενης εαρινής αντεπίθεσης διέρρευσαν αυτή την εβδομάδα σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Το Πεντάγωνο έχει αρχίσει έρευνα με στόχο τον εντοπισμό των δραστών της διαρροής. Τα έγγραφα κυκλοφόρησαν στο Twitter και την εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρωσία. Αμυντικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ορισμένα από τα έγγραφα έχουν παραποιηθεί, προκειμένου να εμφανίζουν μεγαλύτερες ουκρανικές απώλειες και μικρότερες ρωσικές.

Οι «τροποποιήσεις» ίσως να αποτελούν προσπάθεια παραπληροφόρησης από μέρους της Ρωσίας. Οι πληροφορίες που περιέχονται, όμως, στα πρωτότυπα έγγραφα απεικονίζουν γραφήματα αναμενόμενων παραδόσεων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, την ισχύ συνταγμάτων και ταξιαρχιών του ουκρανικού στρατού και άλλα σχέδια, σηματοδοτώντας τη σημαντικότερη διαρροή αμερικανικού απόρρητου υλικού στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα έγγραφα δεν περιέχουν συγκεκριμένα επιτελικά σχέδια πεδίου μάχης, όπως τον τόπο, χρόνο και άλλες λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης, προσφέροντας αποσπασματική εικόνα της κατάστασης στο έδαφος την 1η Μαρτίου. Στα εκπαιδευμένα μάτια των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, όμως, τα στοιχεία αυτά είναι πολύτιμα, αναφέροντας για παράδειγμα τον ρυθμό αντικατάστασης φορτίων πυρομαχικών συστοιχιών πυροβόλων HIMARS. Το Πεντάγωνο δεν είχε αποκαλύψει ποτέ πόσα τέτοια πυρομαχικά χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις. Αναλυτές ανέφεραν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις της διαρροής στο πεδίο της μάχης.

Για τις ρωσικές αρχές κάποια στοιχεία είναι πολύτιμα, όπως ο ρυθμός αντικατάστασης φορτίων πυρομαχικών συστοιχιών πυροβόλων HIMARS.

Παρότι άγνωστο παραμένει πώς τα έγγραφα βρέθηκαν στο Διαδίκτυο, ρωσικές ιστοσελίδες είχαν δημοσιεύσει το υλικό από τις αρχές της εβδομάδας. «Ανεξάρτητα από το εάν είναι γνήσια ή όχι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», λέει ο αναλυτής Μάικλ Κόφμαν. Ενα από τα γραφήματα αναφέρει ότι οι ρωσικές απώλειες είναι μεταξύ 16.000 και 17.500 ανδρών και ότι οι Ουκρανοί έχουν χάσει 71.500 στρατιώτες. Το Πεντάγωνο και ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν, όμως, ότι 200.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, με την Ουκρανία να έχει χάσει περίπου 100.000 άνδρες.

Αλλο έγγραφο περιγράφει με ακρίβεια τη σύνθεση, τον οπλισμό και την εκπαίδευση ουκρανικής ταξιαρχίας, προσφέροντας λεπτομέρειες για τη σύσταση 12 από αυτές, που εξοπλίζονται αυτή τη στιγμή και εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ και άλλους νατοϊκούς συμμάχους. Εξι από τις ταξιαρχίες αυτές επρόκειτο να είναι ετοιμοπόλεμες μέχρι τις 31 Μαρτίου και οι υπόλοιπες στα τέλη Απριλίου.

Η διαρροή απόρρητων πληροφοριών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί σημαντική επιτυχία των ρωσικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας, σε χρονική στιγμή κατά την οποία η Ρωσία μοιάζει να υστερεί των ΗΠΑ στη συλλογή και εκμετάλλευση πληροφοριών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, οι ΗΠΑ ήταν αυτές που τροφοδότησαν το Κίεβο με ακριβή στοιχεία για κέντρα διοίκησης και αποθήκες πυρομαχικών. Τέτοιες πληροφορίες επέτρεψαν στους Ουκρανούς να πλήττουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, να εξοντώνουν ανώτατους αξιωματικούς και να περιορίσουν σημαντικά την τροφοδοσία των ρωσικών δυνάμεων κρούσης με πυρομαχικά, καύσιμα και άλλα εφόδια.

Στις αρχές του πολέμου, Ουκρανοί αξιωματούχοι δίσταζαν να μοιραστούν τα επιχειρησιακά τους σχέδια με τις ΗΠΑ, φοβούμενοι διαρροές. Μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού του 2022, Αμερικανοί αξιωματικοί έλεγαν ότι είχαν καλύτερη γνώση των ρωσικών σχεδίων, παρά των ουκρανικών. Το Κίεβο ανησυχούσε τότε ότι μια ακριβής εικόνα της κατάστασης στο μέτωπο θα μπορούσε να αποθαρρύνει περαιτέρω αμερικανική βοήθεια. Η ανταλλαγή πληροφοριών ενισχύθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας το φθινόπωρο, με τις δύο χώρες να συνεργάζονται έκτοτε στενά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή