Εγγραφα Πενταγώνου: Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τον γ.γ. του ΟΗΕ, Γκουτέρες

Εγγραφα Πενταγώνου: Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τον γ.γ. του ΟΗΕ, Γκουτέρες

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είναι πολύ ζεστός με τη Μόσχα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είναι πολύ πρόθυμος να εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις από απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο.

Τα αρχεία δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε στενά τον Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς υπάρχουν πολλά έγγραφα που περιγράφουν ιδιωτικές επικοινωνίες που αφορούν τον ίδιο και τον αναπληρωτή του. Τα έγγραφα περιέχουν παρατηρήσεις του Α. Γκουτέρες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και αρκετούς Αφρικανούς ηγέτες.

Ενα έγγραφο που διέρρευσε επικεντρώνεται στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, τον Ιούλιο, ύστερα από φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Υποδηλώνει ότι ο Α. Γκουτέρες ήταν τόσο πρόθυμος να διατηρήσει τη συμφωνία, ώστε εμφανίστηκε διατεθειμένος να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας. «Ο Γκουτέρες τόνισε τις προσπάθειές του να βελτιώσει την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει», αναφέρει το έγγραφο, «ακόμη και αν αυτό αφορά ρωσικές οντότητες ή ιδιώτες που έχουν υποστεί κυρώσεις».

Οι ενέργειές του, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την αξιολόγηση, «υπονόμευαν τις ευρύτερες προσπάθειες να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις πράξεις της στην Ουκρανία». Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν την υπόνοια ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης ήταν ήπιος απέναντι στη Μόσχα.

Αρνούμενος να σχολιάσει έγγραφα που διέρρευσαν, ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι ο ΟΗΕ «οδηγείται από την ανάγκη να μετριαστεί ο αντίκτυπος του πολέμου στους φτωχότερους του κόσμου». «Αυτό σημαίνει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την τιμή των τροφίμων… και να διασφαλίσουμε ότι τα λιπάσματα είναι προσβάσιμα από εκείνες τις χώρες που το χρειάζονται περισσότερο».

Η Ρωσία έχει παραπονεθεί ότι οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων επηρεάζονται δυσμενώς από τις διεθνείς κυρώσεις και έχει απειλήσει τουλάχιστον δύο φορές να αναστείλει τη συνεργασία της στη συμφωνία για τα σιτηρά, εκτός εάν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της.

Τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα δεν υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις, αλλά η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την ερμηνεία των προσπαθειών του κ. Γκουτέρες από τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ο γενικός γραμματέας έχει κάνει πολύ ξεκάθαρη την αντίθεσή του στον πόλεμο της Ρωσίας.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή