Πάπας Φραγκίσκος: «Προσβλητικοί» οι υπαινιγμοί πως ο Ιωάννης Παύλος «αναζητούσε έφηβες τα βράδια»

Πάπας Φραγκίσκος: «Προσβλητικοί» οι υπαινιγμοί πως ο Ιωάννης Παύλος «αναζητούσε έφηβες τα βράδια»

Οι καταγγελίες σχετίζονται με την περιβόητη υπόθεση εξαφάνισης μιας 15χρονης το 1983, που άνοιξε ξανά με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τους «προσβλητικούς και ανυπόστατους υπαινιγμούς» πως ο προκάτοχός του, Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’, έβγαινε έξω τα βράδια αναζητώντας ανήλικα κορίτσια.

Τα σχόλια του Ποντίφικα, που έγιναν κατά τη διάρκεια της τελετής στην πλατεία Αγίου Πέτρου την Κυριακή, είχαν στόχο τον Πιέτρο Ορλάντι, τον αδερφό της τότε 15χρονης Εμανουέλα που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον Ιούνιο του 1983 ενώ γύριζε σπίτι από το μάθημα φλάουτου στη Ρώμη.

Η οικογένεια Ορλάντι ζούσε στο Βατικανό, όπου ο πατέρας ήταν υπάλληλος στην παπική κατοικία. Το Ιανουάριο το Βατικανό άνοιξε εκ νέου την υπόθεση της αγνοούμενης ανήλικης που έχει πυροδοτήσει, τις τέσσερις αυτές δεκαετίες, πλήθος θεωριών, χωρίς ωστόσο η έρευνα να έχει δώσει σαφείς απαντήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια ανάκρισής του από εισαγγελείς του Βατικανού, ο Ορλάντι προσκόμισε ηχητικό υλικό που φέρεται να περιλάμβανε συνομιλία μεταξύ ενός δημοσιογράφου και του επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης της Ρώμης, για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκεται στην εξαφάνιση της Εμανουέλα. Στο ηχητικό ντοκουμέντο, ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης υπαινίσσεται πως ο κατά κόσμον Κάρολ Γιόζεφ Βοϊτίλα έβγαινε έξω τη νύχτα με ανώτερους κληρικούς σε αναζήτηση έφηβων κοριτσιών.

Μέρος του ηχητικού αυτού μεταδόθηκε στη συνέχεια σε εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης που φιλοξένησε συνέντευξη του Ορλάντι. «Με πληροφορούν πως ο Βοϊτίλα, κατά καιρούς, έβγαινε έξω τα βράδια με δύο Πολωνούς μονσινιόρ, και σίγουρα όχι για να ευλογήσει σπίτια» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αδερφός της αγνοούμενης Εμανουέλα.

Τα σχόλιά του καταδίκασε άμεσα η εφημερίδα του Βατικανού L’Osservatore Romano, που στο εντιτόριαλ έκανε λόγο για «ανώνυμες, επαίσχυντες κατηγορίες που συνιστούν τρέλα».

«Σίγουρος πως ερμηνεύω το αίσθημα όλων των πιστών σε ολόκληρο τον κόσμο, τιμώ τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη Πάυλου του Β’, που αυτές τις μέρες αποτελεί αντικείμενο προσβλητικών και ανυπόστατων υπαινιγμών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας.

Ο Ορλάντι υποστήριξε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο LaPresse πως αρκετοί άνθρωποι τον είχαν ενημερώσει για τις φερόμενες νυχτερινές εξόδους του Ιωάννη Παύλου, παρότι ο βασικός πληροφοριοδότης έχει πεθάνει.

Ο ίδιος ανέφερε πως δεν κατηγορεί τον πρώην πάπα, ο οποίος αγιοποιήθηκε το 2014, για κακοποίηση ή παιδοφιλία, παραδεχόμενος πως προσκόμισε το ηχητικό ντοκουμέντο στους εισαγγελείς, στο πλαίσιο της δέσμευσής του για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η απόφαση να ανοίξει ξανά ο φάκελος της Εμανουέλα διαδέχτηκε την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ Vatican Girl στο Netflix, όπου περιγράφονται διάφορες θεωρίες για την υπόθεση.

Πηγή: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή