Διαρροή εγγράφων: Το πάθημα με τον Σνόουντεν δεν έγινε μάθημα

Διαρροή εγγράφων: Το πάθημα με τον Σνόουντεν δεν έγινε μάθημα

Η μονάδα του Τεϊσέιρα εξετάζει δεδομένα πληροφοριών, όπως υλικό από αμερικανικά αεροσκάφη, και τα παραδίδει σε στρατιωτικούς αξιωματούχους

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν λίγες μέρες το FBI προχώρησε στη σύλληψη του εθνοφρουρού Τζακ Τεϊσέιρα που κατηγορείται για μια από τις σοβαρότερες διαρρόες απορρήτων εγγράφων από την εποχή του Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο 21χρονος ηγείται της Thug Shaker Central, μιας ομάδας 20 έως 30 ατόμων με κοινό ενδιαφέρον για τα όπλα, τα ρατσιστικά memes και τα βιντεοπαιχνίδια.

Ο Τεϊσέιρα κατείχε ήταν από τους πλέον χαμηλόβαθμους στο τμήμα πληροφορικής, στην Αεροπορική Εθνοφρουρά της Μασαχουσέτης. Παρόλα αυτά, συντηρούσε δίκτυα υπολογιστών της Πολεμικής Αεροπορίας και ως εκ τούτου είχε πρόσβαση σε αυτά. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να διερευνούν πώς ο Τεϊσέιρα κατάφερε να υποκλέψει και να δημοσιεύσει μερικά από τα πιο ευαίσθητα μυστικά των ΗΠΑ.

Που εργαζόταν ακριβώς ο εθνοφρουρός;

Η μονάδα του, η 102η Πτέρυγα Πληροφοριών, επεξεργάζεται πληροφορίες για τις στρατιωτικές διοικήσεις και είναι μία από τις έξι μονάδες πληροφοριών της Αεροπορικής Εθνοφρουράς με συναφείς αρμοδιότητες, σύμφωνα με τον υποστράτηγο εν αποστρατεία Σκοτ Ράις, ο οποίος επέβλεπε όλες τις μονάδες της Αεροπορικής Εθνοφρουράς, συμπεριλαμβανομένης της 102ης.

«Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο δεδομένων» δήλωσε ο Ράις. Η μονάδα του Τεϊσέιρα εξετάζει δεδομένα πληροφοριών, όπως υλικό από αμερικανικά αεροσκάφη, και τα παραδίδει σε στρατιωτικούς αξιωματούχους. Την Τρίτη, η Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι διέταξε την 102η Πτέρυγα Πληροφοριών να σταματήσει τις εργασίες της, καθώς η υπηρεσία ερευνά τη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών. Τα καθήκοντά της ανατέθηκαν προσωρινά σε άλλες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από πού προήλθε το υλικό;

Ο Τεϊσέιρα πιθανότατα είχε πρόσβαση σε ένα άκρως απόρρητο αμερικανικό δίκτυο γνωστό ως JWICS ή Joint Worldwide Intelligence Communication System, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν φαίνεται να είναι προσβάσιμα από εκεί.

Το υλικό -φωτογραφίες από έγγραφες ενημερώσεις- κυκλοφορεί τώρα σε πλατφόρμες όπως το Twitter, το 4chan και το Telegram, αλλά τα αρχεία είχαν διαρρεύσει στο Discord, μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων κοινωνικής δικτύωσης, από τις αρχές Μαρτίου.

Οι εικόνες μοιάζουν με βιαστικά τραβηγμένες φωτογραφίες χαρτιά, που έχουν τοποθετηθεί πάνω σε ένα περιοδικό για το κυνήγι.

Πρώην αξιωματούχοι, που εξέτασαν το υλικό, εκτιμούν ότι πρόκειται για μία απόρρητη ενημέρωση που o Τεϊσέιρα δίπλωσε, έβαλε στην τσέπη του και στη συνέχεια την άνοιξε σε ασφαλή περιοχή προκειμένου να φωτογραφίσει τα έγγραφα. Ορισμένα  είχαν σήμανση «μόνο για ενημέρωση Αμερικανών».

Ποιοι έχουν πρόσβαση;

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αποκαλύπτουν ότι χιλιάδες άνθρωποι είχαν πρόσβαση στα ευαίσθητα έγγραφα που φέρεται να μοιράστηκε ο Τεϊσέιρα. Μια έκθεση του 2019 προς το Κογκρέσο ανέφερε ότι περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες και περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι είχαν εξουσιοδοτήσεις χαμηλότερου επιπέδου.

«Πάρα πολλοί έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά απόρρητες πληροφορίες», δήλωσε άλλος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. «Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα μετά τον Σνόουντεν, είναι ένα μάθημα που θα έπρεπε να είχαμε πάρει μετά τη Μάνινγκ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στις διαρροές του πρώην εργολάβου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν και της πρώην αναλύτριας πληροφοριών του στρατού Τσέλσι Μάνινγκ: «Είναι ένα μάθημα που δεν καταλάβαμε ποτέ».

Το γεγονός ότι στο Πενταγώνο περισσότερα από τα δύο τρίτα των εν ενεργεία στρατιωτικών είναι 30 ετών ή κάτω- οι οποίοι εργάζονται και απασχολούνται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο, αποτελεί μεγάλη πρόκληση. 

«Υπάρχουν χαμηλόβαθμοι που έχουν πρόσβαση σε απόρρητο υλικό, επειδή δεν μπορούμε να έχουμε έναν στρατηγό τεσσάρων αστέρων να αδειάζει κάδους απορριμμάτων και να καθαρίζει γραφεία», δήλωσε πρώην αξιωματούχος.

«Η συντριπτική πλειονότητα των στρατιωτικών μας είναι νέοι οι οποίοι έχουν σημαντικές αρμοδιότητες», δήλωσε την Τετάρτη ο Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. «Το θέμα είναι πώς ακολουθείς, ή εκτελείς υπεύθυνα τα καθήκοντά σου και πώς προστατεύεις τις πληροφορίες. Όλοι μας έχουμε την απαίτηση να το κάνουμε αυτό και οι προϊστάμενοι έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι αυτό γίνεται», πρόσθεσε.

Τι κίνητρο έχουν;

Ο Τζακ Ριντ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι πολλοί από αυτούς που διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες στο παρελθόν, είχαν πολιτικά ή οικονομικά κίνητρα. Στην περίπτωση του εθνοφρουρού, ωστόσο, φαίνεται ότι «προσπαθούσε να εντυπωσιάσει την ομάδα», αναδεικνύοντας ζητήματα που πρέπει να λάβει υπόψη του ο στρατός.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την έγκριση, την εκκαθάριση και την παρακολούθηση των ατόμων με διαβαθμίσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Ριντ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει τη Γερουσία για τη διαρροή μέσα στην εβδομάδα.

Με πληροφορίες από FT, AP, Reuters

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή