Ρωσία: Διέφυγε από τη χώρα ο δικηγόρος του καταδικασθέντα σε 25 χρόνια φυλάκιση Βλαντίμιρ Κάρα-Μούρζα

Ρωσία: Διέφυγε από τη χώρα ο δικηγόρος του καταδικασθέντα σε 25 χρόνια φυλάκιση Βλαντίμιρ Κάρα-Μούρζα

Ο Βαντίμ Προχόροφ εκπροσωπούσε κατά καιρούς και τους Ιλια Γιασίν, Μπορίς Νεμτσόφ και την ομάδα πρωτοβουλίας για την υποψηφιότητα του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι στη Δούμα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δικηγόρος Βαντίμ Προχόροφ, ο οποίος υπερασπίστηκε τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Κάρα-Μούρζα, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών, έφυγε από τη Ρωσία λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ύστερα από απειλές που δέχθηκε. «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι εκτός Ρωσίας», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής», μετέδωσε ο ιστότοπος Meduza.

«Τόσο ο εισαγγελέας όσο και ο δικαστής, για διαφορετικούς λόγους, δήλωσαν ότι είναι αναγκαίο, όχι μόνο να διαγραφώ από τον δικηγορικό σύλλογο, αλλά και να τεθεί το θέμα ποινικής δίωξής μου. Επίσης έλαβα, μέσω ενός πολιτικού, την ίδια προειδοποίηση για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους ενός εκ των αναπληρωτών γενικού εισαγγελέα, ο οποίος έχει αναλάβει και την υπόθεσή μας», δήλωσε ο Προχόροφ. «Μερικοί συνάδελφοί μου ήδη βρίσκονται στη φυλακή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε σε 25 χρόνια φυλάκιση τον Βλαντίμιρ Κάρα-Μούρζα για «εσχάτη προδοσία», για «διάδοση ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό και για ηγετική θέση που κατείχε σε «ανεπιθύμητη οργάνωση», ύστερα από σχετικό αίτημα του εισαγγελέα στις 17 Απριλίου. Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης, στην τελευταία ομιλία του ενώπιον του δικαστηρίου, υπογράμμισε ότι βρίσκεται στη φυλακή για τις πολιτικές πεποιθήσεις του.

«Επειδή τάχθηκα κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Για τον πολυετή αγώνα μου κατά της δικτατορίας του Πούτιν. Για τη συμβολή μου στη θέσπιση διεθνών κυρώσεων βάσει του «νόμου Μαγκνίτσκι» εναντίον εκείνων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οχι μόνο δεν μετανοώ για όλα αυτά, είμαι υπερήφανος γι’ αυτά», είχε πει στην ομιλία του ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης.

Η δίκη του Κάρα-Μούρζα έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Ο δικηγόρος Βαντίμ Προχόροφ εκπροσωπούσε κατά καιρούς τους αντιπολιτευόμενους Βλαντίμιρ Κάρα-Μούρζα, Ιλια Γιασίν, Μπορίς Νεμτσόφ (δολοφονήθηκε σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο) και κατά το παρελθόν και την ομάδα πρωτοβουλίας για την υποψηφιότητα του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι στη Δούμα.

Επίσης, ο δικηγόρος Ντμίτρι Ταλάντοφ, που είχε υπερασπιστεί τον πρώην δημοσιογράφο της εφημερίδας «Kommersant», Ιβάν Σαφρόνοφ, που καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκιση για εσχάτη προδοσία», κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση 15 ετών.

Αφορμή για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του δικηγόρου Ταλάντοφ για «διάδοση ψευδών ειδήσεων» υπήρξε μια ανάρτηση του δικηγόρου στο Facebook στην οποία καταδίκαζε τις ενέργειες των Ρώσων στρατιωτών στην Μπούτσα, στο Ιρπίν και στη Μαριούπολη. Τον Σεπτέμβριο, στο κατηγορητήριο συμπεριέλαβαν τη δράση που αποσκοπεί στην υπόθαλψη μίσους και έχθρας. Αφορμή για τη νέα κατηγορία υπήρξαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: Novaya Gazeta Europe, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT