Μια γυναίκα από τη Χερσώνα της Ουκρανίας αφηγήθηκε την Τετάρτη στους νομοθέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με συγκλονιστικές λεπτομέρεις την κακοποίηση που υπέστη από τις ρωσικές δυνάμεις. Η 57χρονη Λιουμπόφ της οποίας το επώνυμο κρατήθηκε μυστικό, εργαζόταν ως λογίστρια στην υπό ρωσική κατοχή περιοχή για περισσότερο από ένα χρόνο.
«Τον Ιανουάριο ήρθαν για μένα», δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων μέσω μεταφραστή. Η Λιούμποφ είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν με τη βία στο σπίτι της, ισχυριζόμενοι ότι έψαχναν για όπλα. «Βρήκαν έναν χάρτη της Ουκρανίας, τη σημαία της Ουκρανίας, αναμνηστικά μαγνητάκια και ένα σύμβολο με μπλε και κίτρινη κορδέλα που συμβολίζει τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» πρόσθεσε. «Αυτά ήταν τα αποδεικτικά τους στοιχεία εναντίον μου», είπε.
Την οδήγησαν σε «θάλαμο βασανιστηρίων» και την κράτησαν για πέντε ημέρες, όπου την χτύπησαν, την ανάγκασαν να γδυθεί και την απείλησαν να την βιάσουν. «Με πήγαν σε ένα χωράφι και με χτύπησαν ξανά. Έβαλαν ένα πιστόλι στο κεφάλι μου και έκαναν σαν να πυροβολούσαν», αφηγήθηκε. «Επίσης με ανάγκασαν να σκάψω τον τάφο μου».
Η Λιουμπόφ είπε ότι οι στρατιώτες την άφησαν να φύγει, «αλλά της είπαν ότι θα επιστρέψουν». Όταν επέστρεψε στο σπίτι της, αυτό είχε λεηλατηθεί και είχαν πάρει μετάλλια που ανήκαν στον πατέρα της.
Η Κινητή Ομάδα Δικαιοσύνης, η οποία χρηματοδοτείται από τη Βρετανία, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάζεται με ουκρανούς εισαγγελείς για εγκλήματα πολέμου σε όλη την Ουκρανία και στη Χερσώνα από τότε που η περιοχή αυτή ανακτήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Νοέμβριο μετά από οκτώ και πλέον μήνες κατοχής.
Το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα.
Το Reuters είχε αναφερθεί στην κλίμακα των θαλάμων βασανιστηρίων στη Χερσώνα τον Ιανουάριο, όταν οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου 200 άνθρωποι φέρεται να έχουν βασανιστεί σε 10 τοποθεσίες. Επιζώντες δήλωσαν στο Reuters ότι βασανίστηκαν, με διάφορους τρόπους που συμπεριλάμβαναν ηλεκτροσόκ και τεχνικές πνιγμού.
Η Μόσχα, η οποία έχει δηλώσει ότι διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, έχει αρνηθεί ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή ότι στοχεύει αμάχους.
Η Κινητή Ομάδα Δικαιοσύνης, η οποία συστάθηκε τον Μάιο του 2022 από την εταιρεία ανθρωπιστικού δικαίου Global Rights Compliance και υποστηρίζεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες, υποστηρίζει το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας καθώς εξετάζει περισσότερες από 71.000 αναφορές για εγκλήματα πολέμου σε εθνικό επίπεδο από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022.
Πηγή: CNN, Reuters
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr