Axios: Το Ισραήλ θα δοκιμάσει στην Ουκρανία σύστημα ειδοποίησης για ρούκετες

Axios: Το Ισραήλ θα δοκιμάσει στην Ουκρανία σύστημα ειδοποίησης για ρούκετες

Εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς τότε το σύστημα θα λειτουργήσει σε πόλεις της Ουκρανίας που φιλοξενούν περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να δοκιμάσει στο Κίεβο το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για ρουκέτες τον επόμενο μήνα με στόχο να το καταστήσει λειτουργικό μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσαν στο Axios δύο Ουκρανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το πολιτικό σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης, το οποίο θα συνδεθεί με το ουκρανικό στρατιωτικό δίκτυο ραντάρ και αεράμυνας, θα μπορεί να στέλνει ταχύτερες ενημερώσεις στους Ουκρανούς πολίτες στις περιοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο των Ρώσων

Η διαφορά στο μέγεθος της Ουκρανίας και του Ισραήλ σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να κάνουν προσαρμογές και δοκιμές ώστες να καταστεί λειτουργικό. Εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς τότε το σύστημα θα λειτουργήσει σε πόλεις της Ουκρανίας που φιλοξενούν περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, όπως το Χάρκοβο, το Κίεβο και η Οδησσός. 

Μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απέρριπτε κατηγορηματικά τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, αν και οι ισραηλινές αρχές έχουν επανειλημμένα και απερίφραστα καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα. Στις 19 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν διαβεβαίωσε το Κίεβο για τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αφότου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε στην εξουσία, δήλωσε στο CNN στις αρχές Φεβρουαρίου ότι δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο η χώρα του να προμηθεύσει την Ουκρανία με το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Iron Dome («Σιδηρούς Θόλος»).

Σύμφωνα με ορισμένες δυτικές χώρες, αλλά και το Κίεβο, το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης, τα οποία η τελευταία χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Μόσχα και η Τεχεράνη αρνούνται μια τέτοια συνεργασία.

Με πληροφορίες από Axios

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT