ΗΠΑ: Ο Μπέρνι Σάντερς αποσύρεται υπέρ του Τζο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Ο Μπέρνι Σάντερς αποσύρεται υπέρ του Τζο Μπάιντεν

Κάλεσε τους προοδευτικούς υποψηφίους να στηρίξουν και αυτοί τον πρόεδρο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα συμμετάσχει στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και υποσχέθηκε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο κύριος αντίπαλος του κ. Μπάιντεν στη διαδικασία επιλογής για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020 δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι ένας Ντόναλντ Τραμπ ή κάποιος άλλος δημαγωγός που θα προσπαθήσει να υπονομεύσει την αμερικανική δημοκρατία ή να αφαιρέσει το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή ή να μην αντιμετωπίσει την κρίση της βίας με όπλα ή του ρατσισμού, του σεξισμού ή ομοφοβία», είπε ο κ. Σάντερς στη συνέντευξή του. «Λοιπόν, είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι μπορώ για να βεβαιωθώ ότι ο πρόεδρος θα επανεκλεγεί».

Ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη την απόφασή του να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι και στα δύο κόμματα δεν θέλουν να είναι ξανά υποψήφιος. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα αντιμετωπίσει τον νικητή των προκριματικών των Ρεπουμπλικανών, στις οποίες συμμετέχουν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και αρκετοί χαμηλού προφίλ συντηρητικοί.

Ο κ. Σάντερς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος ο ίδιος, όπως ήταν τόσο το 2016 όσο και το 2020. Την Τρίτη είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος και αποθάρρυνε οποιονδήποτε άλλο προοδευτικό υποψήφιο υψηλού προφίλ να το κάνει.

Η απόφασή του υποδηλώνει ότι η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος θα ενωθεί τελικά πίσω από την προσπάθεια του κ. Μπάιντεν το 2024, ακόμα κι αν οι προοδευτικοί δεν είναι ενθουσιασμένοι μαζί του.

«Οι άνθρωποι θα κάνουν ό,τι θέλουν να κάνουν», είπε ο κ. Σάντερς. «Πιστεύω ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. Και η δουλειά μου, και νομίζω ότι η δουλειά του προοδευτικού κινήματος, είναι να βεβαιωθώ ότι θα παλέψει για την εργατική τάξη αυτής της χώρας και δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο».

Η απόφαση του Σάντερς σηματοδοτεί επίσης ότι, στα 81 του χρόνια, δεν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία.

Ο ασπρομάλλης σοσιαλιστής με την προφορά του Μπρούκλιν αναδείχθηκε ως ηγετική προοδευτική φωνή στην προεδρική αναμέτρηση του 2016 και ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την προεδρική υποψηφιότητα το 2020 προτού οι αντίπαλοί του ενωθούν πίσω από την υποψηφιότητα Μπάιντεν.

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή