Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα είναι η Μελιτόπολη η νέα Χερσώνα;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα είναι η Μελιτόπολη η νέα Χερσώνα;

Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη ουκρανική αντεπίθεση

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πυρετό προετοιμασιών για την πιθανότατα επερχόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης τις προσεχείς εβδομάδες βρίσκεται η κατεχόμενη Μελιτόπολη, στα νότια της περιφέρειας της Ζαπορίζια, με τους Ρώσους να απομακρύνουν ήδη παιδιά από τη μεγαλούπολη του ουκρανικού Νότου, κάνοντας ό,τι έκαναν και το περασμένο φθινόπωρο στη Χερσώνα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, επέρχεται ευρείας κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων στη νότια και ανατολική Ουκρανία σε μερικές εβδομάδες, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Μάιο, ύστερα από έναν σχετικά ήσυχο χειμώνα που είχε σφοδρές μάχες ουσιαστικά μόνο στο Μπαχμούτ, στο δυτικό Ντονμπάς.

Αντικειμενικός σκοπός της εαρινής αντεπίθεσης των σημαντικά ενισχυμένων πλέον (με δυτικά όπλα και άρματα) ουκρανικών δυνάμεων είναι η αποκοπή της Κριμαίας από το κατεχόμενο Ντονμπάς, με πρώτο στόχο την απελευθέρωση της Μελιτόπολης.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα είναι η Μελιτόπολη η νέα Χερσώνα;-1
Ο ουκρανικός στρατός διεξάγει εντατικά γυμνάσια για ανάκτηση εδαφών στα νότια και τα ανατολικά (φωτ.: Reuters).

Οπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN την Τετάρτη, οι κατοχικές αρχές στη μεγαλύτερη κατεχόμενη πόλη της Ζαπορίζια έχουν αρχίσει ήδη τις διαδικασίες απομάκρυνσης παιδιών, κάποια από τα οποία μάλιστα είναι και ουκρανόφωνα και φεύγουν παρά τη θέληση των γονέων τους.

Επιπλέον αυξάνονται τα οχυρωματικά έργα κοντά στην πόλη, που έχει κρίσιμη σημασία, από στρατηγικής άποψης, καθώς ελέγχει την κίνηση στην Αζοφική θάλασσα και αποτελεί βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ενώ ουσιαστικά συνδέει τις δύο μεγάλες ρωσοκρατούμενες περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονμπάς και την Κριμαία.

Ευρείας κλίμακας αντεπίθεση

Συγκλίνουσες πληροφορίες από ρωσικές, ουκρανικές και βρετανικές πηγές αναφέρουν ότι μέσα στην άνοιξη οι ουκρανικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας αντεπίθεση στη Ζαπορίζια, αρχίζοντας από το Ενέργονταρ, όπου βρίσκεται το (ρωσοκρατούμενο) εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, με τελικό στόχο της επιχείρησης την απελευθέρωση της Μελιτόπολης, ώστε να εκδιωχθούν εξ ολοκλήρου οι εισβολείς από την περιφέρεια αυτή.

Ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης, εξόριστος από τη Μελιτόπολη, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας ότι καταγράφονται «ισχυρές συγκεντρώσεις» ρωσικών δυνάμεων κοντά στην πόλη του.

Συγκεκριμένα, ο Ιβάν Φεντόροφ δήλωσε ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να μετεγκαταστήσουν διά της βίας πολίτες από τα κατεχόμενα μέρη της περιφέρειας και ότι «στο Ενέργονταρ στοχεύουν να συλλέξουν όλα τα δεδομένα για τα παιδιά μας μέχρι το τέλος της εβδομάδας και ξεκινώντας από τις 5 Μαΐου να ανακοινώσουν τη μεταφορά των παιδιών κάπου στην ηπειρωτική Ρωσία, ή τουλάχιστον στην προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Ενέργονταρ, Ντμίτρο Ορλόφ, δήλωσε στις 11 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής ενίσχυσαν την τοποθέτηση ναρκών γύρω από την πόλη, το πυρηνικό εργοστάσιο της οποίας λειτουργεί τώρα ως στρατιωτική βάση ώστε οι ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον εδαφών που ελέγχονται από την Ουκρανία πέρα από τον ποταμό Δνείπερο.

Η εφημερίδα Kyiv Independent στην ουκρανική πρωτεύουσα αναφέρει αυτή την εβδομάδα πως η αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση θα έχει πολλαπλούς στόχους, με την περιφέρεια της Ζαπορίζια να είναι ένας από αυτούς.

Εκρηξη στο κέντρο της πόλης

Για πολλοστή φορά η Μελιτόπολη συγκλονίστηκε από ισχυρή έκρηξη τα ξημερώματα της Πέμπτης, όπως επιβεβαιώνουν τόσο οι κατοχικές αρχές όσο και ο Ουκρανός δήμαρχος.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Φεντόροφ ανέφερε ότι «δεν ήταν ήσυχο το πρωινό στη Μελιτόπολη. Ακούστηκε έκρηξη στο κέντρο της πόλης». Κατά πληροφορίες, ένας τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 5.15 το πρωί.

Αντίστοιχη αντιστασιακή δράση των Ουκρανών κατά των κατακτητών καταγράφεται σε αρκετές κατεχόμενες πόλεις της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από CNN, Ukrainska Pravda, Kyiv Independent, Ukrinform

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή