Φινλανδία: Με την ακροδεξιά θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση ο νικητής των εκλογών

Φινλανδία: Με την ακροδεξιά θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση ο νικητής των εκλογών

Η Εθνική Συμμαχία του κεντροδεξιού Πέτερι Ορπο ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας με το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών (Finns) και δύο μικρότερα κόμματα.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εθνική Συμμαχία (NCPKok), νικητής των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη Φινλανδία στις 2 Απριλίου, ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας με το ακροδεξιό, εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών (Finns) και δύο μικρότερα κόμματα.

Τα τέσσερα κόμματα θα διαπραγματευθούν υπό την ηγεσία του Κόμματος της Εθνικής Συμμαχίας υπό τον Πέτερι Ορπο, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την Σάνα Μαρίν στην πρωθυπουργία.

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις, οφείλουμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να κάνουμε οικονομίες, πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά πιστεύω ότι αυτά μπορούν να γίνουν και με αυτόν τον συνδυασμό (σ.σ. κομμάτων) πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Πέτερι Ορπο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το NCP κέρδισε 48 έδρες στις εκλογές της 2ας Απριλίου και έπονται οι ακροδεξιοί Φινλανδοί με 46 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες της Σάνα Μαρίν με 43 έδρες στο 200μελές κοινοβούλιο.

Εκτός του Κόμματος των Φινλανδών, ο Πέτερι Ορπο επιδιώκει να συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα (9 έδρες) και τους Χριστιανοδημοκράτες (5 έδρες), εξασφαλίζοντας έτσι κυβερνητική πλειοψηφία 108 εδρών.

Ομως, πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, ο Ορπο θα κληθεί να βρει κοινό τόπο με το ευρωσκεπτικιστικό και εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών και την επικεφαλής του, Ρίικα Πούρα, στο θέμα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Η Πούρα έχει δηλώσει ότι το κόμμα της θέλει να περιορίσει τη μετανάστευση από χώρες εκτός της Ευρώπης, ενώ ο Ορπο έχει δηλώσει ότι, αν και είναι έτοιμος να επανεξετάσει την πολιτική ασύλου, θέλει να κρατήσει ανοιχτές τις πύλες για την έλευση εξειδικευμένων εργατών στη Φινλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT